Anna Bäsén.
Anna Bäsén.

Trippelkolla så kycklingen blir genomstekt

Många minns nog Kronfågels gamla reklamlåt "kyckling på fredag."

Larmet från smittskyddsläkarna - just på en fredag - är synnerligen väl tajmat.

Campylobacter är en otäck infektion och allt fler drabbas. Myndigheternas klena insatser hittills har inte gett någon effekt alls.

Det hedrar smittskyddsläkarna att de tar ansvar och varnar för färsk svensk kyckling.

Antalet svenskar som drabbas av campylobacterinfektion har ökat en längre tid. Antalet fall har dubblerats på tio år. De senaste åren har omkring 10 000 fall rapporterats i Sverige. De flesta blir akut sjuka med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En ganska vanlig komplikation är dessutom ledbesvär. I sällsynta fall kan man bli förlamad.

"Det är en obehaglig infektion att drabbas av. Visst kan den som är skör och sjuk bli allvarligare sjuk, men det är ingen infektion som är rolig att smittas av även om man är ung och frisk." säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län.

 

Myndigheterna har inte gjort några större insatser för att minska smittan, förutom att informera om att det är viktigt med noggrann hygien när man hanterar kyckling. Svenska myndigheter hoppas att branschen självt ska lösa problemet med smittad kyckling. Det har inte lyckats. Antalet smittfall fortsätter i stället öka.

Dessutom spetsades situationen till ytterligare när det avslöjades att jordbruksverket försökt mörka att smittkällan i många fall är färsk svensk kyckling. Det är ett känsligt ämne. Myndigheten oroade sig för att svenskarna ska sluta köpa svensk kyckling.

Frustrationen bland landets smittskyddsläkare har ökat. De är irriterade över att myndigheterna agerar så långsamt. Idag går därför smittskyddsläkare från åtminstone fem olika län ut och varnar oss för att äta färsk kyckling - eller att vara extremt försiktiga vid hantering och tillagning om vi ändå väljer att äta färsk kyckling. Att svenska smittskyddsläkare på detta sätt går ut och larmar på egen hand - utan att ha uppbackning av myndigheterna - är mycket ovanligt.

Smittskyddsläkare Malin Bengnér säger att de var tvungna att göra något: "Det händer inget. Hade det varit någon annan smitta hade man inte godtagit att livsmedel spred någon annan smitta i den här omfattningen. Det är vårt uppdrag som smittskyddsläkare att reagera och tala tydligt så folk förstår."

Trots smittlarmet är det värt att påminna om att kyckling är ett bra livsmedel på många sätt. Kyckling är exempelvis hälsosammare än rött kött och charkprodukter, som ökar risken för vissa cancerformer. Och det finns inget som talar för att utländsk kyckling är bättre än svensk.

 

Det hedrar smittskyddsläkarna att de kan stå fria från tröga myndigheter som mörkar. Det är bra att läkarna talar klarspråk. Så länge som kycklingbranschen inte fått stopp på smittan är det klokt att avstå från färsk kyckling. Fryst kyckling är säkrare. Man ska också veta att det oftare finns campylobacter i Kravmärkt och ekologisk kyckling, då de går fria utomhus.

Själv har jag fryst svensk kyckling hemma. Det är möjligt att det blir kyckling till middag i kväll. Men jag kommer absolut att dubbel- och trippelkolla så att den blir genomstekt.

Aktuellt just nu