Tidpunkten för Leijonborgs avgång är säkert väl vald
Macchiariniaffären fällde till sist även Karolinska institutets ordförande Lars Leijonborg.
Han passar på att annonsera sin avgång i dag. Tidpunkten är säkert väl vald. På måndag presenteras den externa utredningen av hur KI hanterat härvan kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini.
Tidigare högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg hoppar av ordförandeposten i Karolinska institutets styrelse, meddelar han i ett mejl till TT.
Tajmingen är säkert ingen slump. På måndag presenteras den externa granskningen av Karolinska institutets, KI:s, hantering av den långdragna skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini.
Macchiarini blev världskänd för sina konstgjorda luftstrupar. Han var en stjärnvärvning som skulle sprida glans och ära över Karolinska institutet. Hoppet var att nya metoden skulle revolutionera transplantationskirurgin. Det skulle vara slut med organbrist, exempelvis. 2011 skickade KI ut pressmeddelande med rubriken "Första lyckade transplantationen av en konstgjord luftstrupe".
Men ganska snabbt kom problemen. Experimentoperationerna misslyckades. Luftstruparna fungerade inte. Patienterna började dö. Tre patienter opererades med konstgjorda luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Två dog. En vårdades på intensiven i tre år. Av åtta patienter i världen har sex dött.
2013 stoppade Karolinska universitetssjukhuset operationer med den nya metoden.
2014 anklagades Paolo Macchiarini för forskningsfusk av kollegor, för att ha fabricerat resultat i de vetenskapliga artiklar där han beskriver operationerna. Ingreppen gjordes också utan etiska tillstånd och utan att vara testade på stora djur innan man började operera människor.
Förra året, 2015, kom en utredning KI själv tillsatt fram till att Macchiarini faktiskt gjort sig skyldig till forskningsfusk, eller oredlighet som det kallas. Enligt utredaren Bengt Gerdin stämmer delar av det som står i artiklarna inte med det som står i patienternas journaler. Men KI:s dåvarande rektor Anders Hamsten ansåg inte att Macchiarini gjort sig skyldig till fusk, utan bara varit "oaktsam".
LÄS MER: Paolo Macchiarini: "Karolinska visste allt"
I januari i år avslöjar media att kirurgen dessutom lämnat felaktiga uppgifter i sitt CV.
Paolo Macchiarini har hela tiden sagt sig vara oskyldig, att operationerna gjorts för att rädda liv och att han hela tiden bara velat patienternas bästa.
Och KI:s ledning har in i det sista backat upp Paolo Macchiarini och hans version.
Först i februari i år, efter att SVT:s Dokument inifrån sänt sin avslöjande serie Experimenten, får kirurgen sluta på Karolinska institutet.
Efter det börjar huvudena rulla på KI. Rektor Anders Hamsten avgår, bland andra.
Lars Leijonborg, ordförande i KI:s styrelse, har bitit sig fast ändå till nu. Hans avgång ska ses mot bakgrund av KI:s extremt senfärdiga och märkliga agerande.
Kritiken mot KI:s ledning har varit tuff. Nobelpristagaren Arvid Carlsson är en av dem som krävt hela styrelsens avgång. Leijonborgs beslut om elitfokus i forskningspolitiken och "ytliga miljardsatsningar" har medverkat till katastrofen, anser han. Till TT säger han nu att Leijonborgs avgång var förväntad men kommer sent.
På måndag släpps rapporten av hur KI hanterat Macchiariniaffären. Utredningen har letts av förre rikspolischef Sten Heckscher. Enligt vad Lars Leijonborgs uppger till TT har inte Heckscher kommit fram till att han bör avgå. Enligt Leijonborg skulle han ändå sluta i april och tycker att "det känns som ett naturligt tillfälle att lämna över stafettpinnen till någon annan”.
Det är ingen vild gissning att utredningen kommer med kritik mot KI:s ledning på måndag. Då det ser snyggare ut för Lars Leijonborg att lämna ordförandeposten före än efter.