Svensk sjukvård skulle få extremt svårt att klara spridning av nya smittan

1 av 2: Kina bygger nytt virussjukhus – på sex dagar

Invånare i Peking bär munskydd.

Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

2 av 2: Invånare i Peking bär munskydd.

Minst 80 personer ska ha dött av det nya coronaviruset.

Hittills har omkring 3000 bekräftats vara smittade, de flesta i Kina. Men även länder som USA, Thailand och Australien har drabbats. Europa har också fått sina första fall, tre personer i Frankrike som bekräftats bära på smittan.  

De första studierna visar att symtomen har likheter med sars, att smittan drabbat friska och spritts människa till människa.

I Sverige har en handfull testats men inte haft viruset. 

Svensk sjukvård är hårt pressad och skulle få svårt att klara ett stort smittutbrott. ”Det blir ett inferno”, säger infektionsprofessor Björn Olsen.

Andra har också läst

Det nya coronaviruset sprider sig - antalet drabbade och döda ökar hela tiden. Under måndagen stod det klart att omkring 3000 smittats, 2744 i Kina. 80 har dött, hittills ingen utanför Kina.

Men även Thailand, Hong Kong, Taiwan, Australien, Macau, Singapore, Japan, Sydkorea, Nepal, Vietnam och Malaysia har drabbats. USA har fem fall, rapporterade CNN under måndag förmiddag.  

Även Europa har fått sina första smittade. I fredags kväll rapporterades att tre personer bekräftats bära på viruset. 

Nyligen utökade Kina sina reserestriktioner i Hubeiprovinsen till tio städer, inklusive huvudstaden Wuhan där smittan först upptäcktes. Åtminstone 20 miljoner människor berörs. Kina har också förlängt ledigheten kring det kinesiska nyåret med tre dagar, till söndag, för att minska resandet.    

I Sverige har en handfull personer som misstänkts vara smittade testats. Enligt Anders Tegnell, stadsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är läget i Sverige lugnt. ”De prover vi fått in har varit negativa.” 

Men situationen ändras hela tiden. Att få svar på prover tar mellan sju och nio timmar. ”Jag hörde talas om ett misstänkt fall i Uppsala i går. Men det kan vara fler.” säger infektionsprofessor Björn Olsen.  

Svenskar behöver inte vara särskilt oroliga, enligt experterna. Åtminstone om man inte nyligen varit i eller planerar att resa till de berörda områdena i Kina. 

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer som nyligen varit i Wuhan i Kina och har hosta och feber att kontakta vården via telefon. Den som planerar att resa i Kina bör hålla sig uppdaterad om rekommendationerna från Kinesiska myndigheter.

De två första vetenskapliga studierna av viruset publicerades i The Lancet under fredagskvällen. Enligt forskarna har symtomen vissa likheter med dem vid sars. Samtliga av de första 41 som visat sig vara smittade hade lunginflammation, de flesta hade feber och hosta. Omkring varannan var trött och hade svårt att andas.

Var tredje utvecklade livshotande lungskador, Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS eller behövde vårdas i respirator. Sex dog. Forskaren Dr Lili Ren säger, enligt ett pressmeddelande från The Lancet, att det svårt att bedöma hur dödligt det nya viruset är. Det är bara allvarliga fall som upptäcks i början av en epidemi, snarare än de med milda eller inga symtom.    

Enligt Anders Tegnell verkar det nya viruset vara mindre farligt än smittorna sars och mers. Det är personer med allvarliga grundsjukdomar, som Parkinsons eller cancer, som varit svårast utsatta. 

Men enligt den nya studien var de flesta smittade tidigare friska, vilket även var fallet med sars. De flesta var män och medelåldern 49 år. Mindre än var tredje hade underliggande kroniska sjukdomar som diabetes, högt blodtryck eller hjärtsjukdom. 

Det nya viruset sprids med droppsmitta, som när man hostar eller nyser. Den första genetiska analysen visar att smittan sprids mellan människor. Smittan upptäcktes hos sex i en familj på sju personer. Fem av dem hade nyligen besökt det smittdrabbade Wuhan, men även en familjemedlem som inte följde med var smittad. Bara ett barn, som ska haft munskydd större delen av tiden, hade inte smittats. Ett av de smittade barnen hade inga symtom. 

Det här bekräftar, enligt forskarna, att viruset kan spridas på sjukhus och inom en familj. Att man kan vara smittad utan att få symtom visar att det är viktigt att isolera drabbade och att snabbt smittspåra personer de haft kontakt med.

Björn Olsen, som forskat om just den här typen av smittor, tycker inte att gemene man behöver vara orolig i nuläget. Sverige kan få enstaka fall. Men viruset verkar vara ”ganska lågsmittsamt i samhället”. 

Smittan kommer från djur men smittkällan är ännu okänd. Det talas om ormar, fåglar och fladdermöss, Björn Olsen gissar på det senare. Han hoppas att Kinas åtgärder för att isolera smittan är effektiva och tror att den kommer att ge med sig. ”Men hur lång tid det tar vet vi först i backspegeln.” 

Även om de svenska smittexperterna ger lugnande besked just nu är läget osäkert. Det är mycket vi inte vet. 

Det finns inget antiviralt medel som hjälper och inget vaccin. Larmen om krisen på svenska sjukhus har knappast undgått någon. Vårdsektorn går på knäna redan nu. Om den nya smittan – mot förmodan – får stor spridning här blir påfrestningen extrem. ”Om vi får hit sådana smittor... Det skulle bli ett inferno.” säger Björn Olsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här