1 av 2: Statsministern vill göra vården till S huvudfråga
Camilla Läckberg har startat en privat vårdsatsning som fått namnet ”Hedda Care”.
2 av 2: Camilla Läckberg har startat en privat vårdsatsning som fått namnet ”Hedda Care”. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Skrattretande att Hedda care marknadsförs som feministiskt

Det är skrattretande att Camilla Läckbergs nya lyxklinik Hedda care marknadsförs som ett feministiskt projekt.

Det går ingen nöd på rika Östermalmskvinnor, det har det aldrig gjort.

Däremot är satsningen trendriktig. Allt fler köper sig före vårdköerna och hälsoklyftorna ökar.  

Camilla Läckbergs satsning på en lyxklinik för kvinnor på en fashionabel Östermalmsadress är ett tecken i tiden. Men marknadsföringen är direkt äcklig. 

Att hon namngett kliniken efter Sveriges andra kvinnliga läkare, Hedda Andersson, är både stötande och fullkomligt tondövt. Det är ett direkt hån mot pionjären Hedda Andersson som startade klinik för kvinnor och barn och särskilt engagerade sig för vård till samhällets allra fattigaste. 

Lyxkliniken marknadsförs med ”kvinnoperspektiv”. I ett pressmeddelande säger Camilla Läckberg att kvinnor också ansvarar för sina barn och föräldrars vård. ”Det är kvinnorna som tar smällen för långa väntetider och vårdköer. Därför är tillgång till bra vård en kvinnofråga.” På mottagningens Instagramkonto påstås att deras dörrar är öppna för ”alla som behöver vår hjälp”. Där blandas styrkearms-emojis med pepp om att ”Vi måste lyfta de här frågorna så att fler får hjälp. Det förtjänar kvinnorna”. 

De flesta vanliga svenska kvinnor har inte råd att söka vård på Camilla Läckbergs exklusiva mottagning. Att göra en minnesutredning på Hedda care kostar 14 900 kronor. Ett besök hos gynekolog, hjärtläkare, geriatriker eller psykiatriker kostar 2490 kronor. Sen tillkommer kostnader för undersökningar som provtagning och röntgen. Det är mer än en tiondel av en undersköterskas lön. Att besöka specialistläkare i offentlig vård kostar mellan 0 och 400 kronor.  

Det går ingen nöd på klinikens målgrupp, rika kvinnor i Stockholms innerstad. Det har det aldrig gjort. Att Camilla Läckberg försöker sälja in mottagningen som ett feministiskt projekt är skrattretande och rent hyckleri. 

Idén med kliniken är förstås inte helt ny. Det finns redan exklusiva vårdmottagningar för de störtrika. Den som är orolig för sin hälsa och vill göra en grundlig undersökning kan exempelvis boka tid för en ”executive premium screening” för 52 000 kronor på supersnofsiga Executive health på Blaiseholmen i centrala Stockholm. 

Inte heller inriktningen på kvinnohälsa är ny. Förra året öppnade Her care i välbärgade Danderyds kommun. Kvinnoklinikens slogan är ”kvinnohälsa med helhetssyn”. Där erbjuds vård för allt från klimakteriebesvär till smärta, ångest och sköldkörtelproblem. Även där får du betala allt själv och ett nybesök för utbrändhet kostar 5000 kronor. 

Hedda care är en del av en större privatiseringstrend. Missnöjet med den vanliga vården ökar. Bara sex av tio svenskar har förtroende för vården, enligt en enkätundersökning bland 41 000 personer från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Förtroendet för vårdcentraler och sjukhus minskar. Mindre än hälften tycker att väntetiderna till sjukhus är rimliga. Allt färre svenskar tycker att de får den vård de behöver och att vården ges på lika villkor.

Och fler betalar sig före i vårdköerna, direkt ur egen ficka eller genom en privat sjukvårdsförsäkring. Antalet svenskar som har en privat sjukvårdsförsäkring ökar och är uppe i 658 000 personer. Över var tionde anställd. Utöver dem tillkommer de som försäkrat sig på egen hand eller via facket. 

Det har också lanserats fler typer av försäkringar, exempelvis för cancer. Om du dör i cancer eller inte kan alltså vara en fråga om hur tjock din plånbok är. Man kan köpa sig bättre chanser att bli frisk.

Hälsoklyftan mellan fattig och rik växer. Lågutbildade kvinnor dör omkring fem-sex år tidigare än högutbildade. Bland kvinnor med kort utbildning har den förväntade medellivslängden sjunkit. 

Det är begripligt att socialminister Lena Hallengren uttalar sig kritiskt. Gemensam välfärd är själva idén med folkhemmet. 

Ju fler som köper privat vård desto lägre blir förstås viljan att betala skatt till den gemensamma. När skatteintäkterna minskar blir den offentliga vården ännu sämre. Om fler blir missnöjda köper fler privat vård och så snurrar den onda cirkeln på. 

Grundparagrafen i hälso- och sjukvårdslagen är vård på lika villkor till alla och vård efter behov. På Camilla Läckbergs klinik ges vård till de som har råd.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!