Skrämmande att han kunde härja i två år

1 av 2

Läkaren Khalid Hasouna skrev ut knark, botox och tillväxthormon för elva miljoner av skattebetalarnas pengar.

Foto: Colourbox

2 av 2: Läkaren Khalid Hasouna skrev ut knark, botox och tillväxthormon för elva miljoner av skattebetalarnas pengar.

Läkaren Khalid Hasouna skrev ut knark, botox och tillväxthormon för elva miljoner av skattebetalarnas pengar.

Han åkte runt på apoteken - ibland med ett luciatåg av så kallade patienter i hasorna - och hämtade ut tusentals narkotiska tabletter.

Att knarkläkaren kunde härja i två år innan han blev av med legitimationen är det mest skrämmande av allt.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

"Patienter" från stora delar av Stockholm vallfärdade till Khalid Hasounas mottagning för att få recept. De läkemedel han så generöst skrev ut tros ha åkt direkt ut på svarta marknaden. På gatan är medicinerna värda mycket mer än de elva miljoner kronor läkaren belastat Stockholms läns landsting och skattebetalarna med. Hasouna misstänks ha samröre med till kriminella nätverk i Rinkeby och Tensta som sålt läkemedlen vidare.

Det är förbluffande att Khalid Hasounas verksamhet kunnat hålla på så länge. Och så öppet och fullkomligt ogenerat.

 

Den 22 juli förra året, exempelvis. Då klev Khalid Hasouna in på Kronans apotek i Åkersberga med åtta "patienter" i släptåg. Samtliga hade fått exakt samma läkemedel - sömntabletter, lugnande och smärtstillande - i exakt samma mängd och dos. Khalid Hasouna och hans lilla luciatåg kunde sen promenera ut med 4 800 narkotikaklassade tabletter. På ett enda apoteksbesök.

Läkarens recept är fullständigt orimliga. Han har exempelvis skrivit ut motsvarande 14 sömntabletter per dag. Rekommenderad dos är en tablett. Det finns inga medicinska tillstånd som motiverar 14 sömntabletter om dagen.

 

Khalid Hasouna hämtade ibland också själv ut läkemedlen med sina "patienters" legitimationer. Under en vecka i september plockade han ut 7 392 narkotiska piller. Plus 35 sprutor tillväxthormon, populärt som dopingmedel bland kroppsbyggare.

Flera apotek larmade om läkarens extrema förskrivning till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Att Stockholms läns landsting uppmärksammade fallet var en ren slump, han avslöjades vid en rutinkontroll.

Khalid Hasounas journaler är en enda röra. Enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, är anteckningar uppenbart skrivna i efterhand. Hasouna har i flera fall inte ens haft koll på om patienten är man eller kvinna.

 

HSAN konstaterar i sitt beslut att Hasouna varit grovt oskicklig, oaktsam och omdömeslös. Själv skyller läkaren på patienterna. Han säger att de hotat honom för att få läkemedel. Men Khalid Hasouna har inte polisanmält någon.

Det är på tiden att Khalid Hasouna blir av med sin legitimation. Han är uppenbart farlig. Men fallet avslöjar att kontrollen av läkare är tandlös och trög. Bara det faktum att apoteken lämnade ut så mycket narkotika över disk, när det är så uppenbart extrema mängder. Det är två år sedan varningsklockorna först började ringa. Under den tiden har Khalid Hasouna kostat oss skattebetalare miljoner och skadat många människors hälsa. Vid misstankar om så här allvarliga överträdelser borde läkarlegitimationen förstås ha dragits in omgående, under tiden som ärendet utreds.

Det får inte ta så orimligt lång tid att stoppa knarkläkare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här