Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anna Bäsén: ”Hur många ska hinna dö av den sjuka vården?”
Anna Bäsén: ”Hur många ska hinna dö av den sjuka vården?”
Anna Bäsén: ”Hur många ska hinna dö av den sjuka vården?”
Anna Bäsén: ”Hur många ska hinna dö av den sjuka vården?” Foto: TT / Expressen

Sjukvården är så sjuk att människor dör

Vårdkrisen går inte över och larmen kommer från hela landet.

Det är allvar nu.

Hur många ska hinna dö av den sjuka vården?

Det är dags för politiker att börja lyssna på vårdpersonalen och patienterna.

Att vårdpersonalen på svenska sjukhus – särskilt på akuten – är hårt pressad är inget nytt. Det är heller inte nytt att patienter får vänta 40 timmar på akuten eller vårdas i korridoren. Vårdkrisen är vad jag skulle kalla en ”perenn nyhet”. Det betyder att det är en säsongnyhet som troget återkommer samma tid varje år.

Sjukhuskrisen brukar infalla när det är sommar och semester, särskilt inom förlossningsvården då födande kvinnor skickas hit och dit. Vårdkrisen brukar också slå till på vintern när influensan, kräksjuka och RS-virus härjar som värst och gör belastningen på akuten och landets intensivvårdsplatser extra besvärlig.

Man kan tycka att det är för bedrövligt att svensk sjukvård inte står pall för vare sig semestrar eller influensan. Som bekant återkommer ju båda varje år. Det är för fattigt att vi inte har beredskap för årlig och förutsägbar extrabelastning.

Orsakerna till krisen är många. Brist på vårdpersonal, särskilt sjuksköterskor, är den allra viktigaste. Dålig organisation och brist på fysiska vårdplatser andra skäl. 2010 hade Sverige lägst antal vårdplatser per invånare i hela EU, långt efter länder som Rumänien och Ungern. Sedan dess har antalet vårdplatser minskat ännu mer i Sverige och antalet överbeläggningar ökat.

 

LÄS MER: Larmet från svenska sjukhusen: "Det är inte säkert för patienterna"

 

Situationen just nu är extraordinär. Det som är nytt och extra allvarligt just nu är att vårdkrisen inte går över. Den håller i sig. Och är spridd över hela riket. Från sjukhus över hela landet kommer nödrop från vårdpersonalen. Sjuksköterskor flyr från vården och söker sig till andra jobb för att de inte orkar längre. En del går ned i tid för att stå ut, andra blir sjuka.

Vårdpersonal mejlar och berättar om en ohållbar situation. Undersköterskor och sjuksköterskor vittnar om en arbetssituation där de att aldrig hinner äta lunch eller ta andra pauser. En del berättar att de till och med bajsat eller kissat på sig under arbetspasset för att de inte hinner gå på toaletten. Läkare förtvivlar över att de tvingas lägga tid på att jaga vårdplatser i stället för att vårda patienterna.

Patienterna lider förstås allra mest. Svårt sjuka och döende blir liggande i korridorer och skrubbar utan tillsyn. Hittills har många kritiska situationer löst sig på grund av att lojal vårdpersonalen sträckt sig och presterat långt utöver det man kan kräva, jobbat övertid och tagit extrapass.

Men nu går det inte längre. Patienterna börjar dö. I december dog en gravid kvinna på Mölndalsakuten. Utredning pågår om platsbrist är orsaken. I somras dog en liten nyfödd flicka på förlossningskliniken på Mölndals sjukhus. Dålig organisation och stress spelade in, enligt utredningen. Det är helt enkelt farligt för patienterna.

Ansvariga politiker skyller fegt på att patienter söker vård i onödan. Vårdkrisen är alltså vårt, folkets, fel. Det är för ynkligt.

Jag själv, och säkert också de flesta andra, söker inte akuten om det inte är absolut nödvändigt. Vem vill vänta i många timmar på en brits i en skitig korridor, kanske svårt plågad av smärtor, och omgiven av oroliga dementa och vrålande fulla slagskämpar?

Jag har jobbat på akutsjukhus i flera år och vet hur det brukar se ut. Jag har förbjudit min man att köra in mig till SÖS-akuten om det inte är direkt livshotande. Och med det menas att jag är så pass sjuk att jag inte längre kan protestera.

Dessutom påstår politiker och vårdbyråkrater att patientsäkerheten inte är hotad. Det är direkt lögnaktigt. Överfulla akutmottagningar och underbemannad och sönderstressad personal är farligt. Det ökar risken för felbedömningar, svåra vårdskador och smittspridning. Det är bevisat i vetenskapliga studier.

"Kaos" och "katastrof" är ord som återkommer om man lyssnar på vad vårdpersonalen har att säga. Och det är dags att politiker och höga tjänstemän också börjar lyssna - både på personal och patienter.

Nu är det allvar. Sjukvården är så sjuk att människor dör.