Rankingen visar tydliga skillnader – och att hur bra vård du får beror på var du bor, skriver Hälsolivs krönikör Anna Bäsén.
Rankingen visar tydliga skillnader – och att hur bra vård du får beror på var du bor, skriver Hälsolivs krönikör Anna Bäsén. Foto: Shutterstock/Montage

Sjukhusen låter "gröna läkare" ta det mest akuta

Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Västerviks sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm är landets bästa sjukhus. Detta enligt tidningen Dagens Medicins årliga ranking. 

Förvånande nog behåller skandalbygget Karolinska sin bronsplats från förra året – trots överbeläggningar och missnöjda patienter. Sahlgrenska i Göteborg får jumboplatsen som sämsta universitetssjukhus.

Rankingen visar tydliga skillnader – och att hur bra vård du får beror på var du bor. 

Varje år gör vårdtidningen Dagens Medicin en ambitiös rankning av landets sjukhus, i kategorierna universitetssjukhus, mellanstort sjukhus och mindre sjukhus. Årets vinnare är Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Västerviks sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Sjukhusen bedöms efter medicinska resultat, hygien, väntetider, patientnöjdhet, trycksår, överbeläggningar och ekonomi.   

Listorna är lite av vårdsveriges Oscarsgala och brukar bli en snackis. Högt placerade sjukhus firar med tårta och passar ofta på att skryta lite i pressmeddelanden. Men rankingen får då och då kritik av läkare som anser deras sjukhus och verksamhet bedömts fel.  

Rankingen är väl så intressant även för oss som är patienter och skattebetalare. Helt klart är att vården skiljer sig mycket åt beroende på vilket sjukhus man hör till och vad vi får för skattepengarna.   

Gemensamt för vinnarna är att de jobbar smartare och mer effektivt. Västerviks sjukhus, exempelvis, har korta väntetider på akuten. En av orsakerna är att sjukhuset bemannar akuten med många erfarna läkare. "Jag brukar jämföra med Systembolaget dagen före midsommarafton. Ingen skulle låta en ny­anställd vikarie jobba själv den dagen", säger Hjalmar Åselius, överläkare och verksamhetschef på medicinkliniken, till Dagens Medicin

Det här låter ju självklart, att det ska vara duktiga och rutinerade läkare på akuten. Men många sjukhus gör tvärtom – det är de allra grönaste läkarna som tar hand om de akuta fallen. Inte konstigt att det blir lång väntan då.

Capio S:t Görans sjukhus, som kniper förstaplatsen för första gången, har en liknande strategi. Det privata sjukhuset är bäst i landet på att se till att akutpatienter får träffa läkare inom en timme. Framgångsreceptet är även här kompetens. Läkaren med högst kompetens ska träffa patienten först, då blir det rätt från start. Specialistläkare gör en första bedömning när patienten kommer in.   

Rankingens vinnare har klarat av att organisera vården för patienternas bästa. 

I svensk sjukvård finns en väldigt lång tradition att göra tvärtom. Trots uttjatade vårdfloskler som "patienten i centrum" är svensk sjukvård alltför ofta organiserad utifrån sjukvårdens egna behov, inte patientens. 

Intressant, och lite förvånande, är att det hårt kritiserade Karolinska universitetssjukhuset, rankas så pass högt. Skandalsjukhuset, som beskrivs som "världens dyraste sjukhus, får trots IT-problem, krislägen, felbyggen och feta konsultnotor behålla sin bronsplats i klassen universitetssjukhus. 

Karolinska får bra betyg är det gäller medicinsk kvalitet. Å andra sidan är många värden gamla, från 2016, så min gissning är att Karolinska kommer att halka ner kommande år. Stockholmarna ger i alla fall sjukhuset bottenbetyg, de är mest missnöjda med Karolinska. Sjukhuset har också mest överbeläggningar av alla universitetssjukhus i landet. 

Dagens Medicin utser inte landets sämsta sjukhus. Men i kategorin universitetssjukhus är alla sju med. Sahlgrenska i Göteborg hamnar på den mindre hedrande jumboplatsen. Sjukhuset har haft stora problem personalflykt, stängt vårdplatser och personalen har larmat om usel arbetsmiljö.

 

Landets bästa sjukhus

Bästa universitetssjukhus 2017

 

1    Norrlands universitetssjukhus

 

2    Universitetssjukhuset i Linköping

 

3    Karolinska universitetssjukhuset

 

4    Skånes universitetssjukhus

 

5    Universitetssjukhuset Örebro

 

6    Akademiska sjukhuset

 

 

 

Bästa mellanstora sjukhus 2017 

 

1    Västerviks sjukhus

 

2    Danderyds sjukhus

 

3    Västmanlands sjukhus, Västerås

 

4    Länssjukhuset i Kalmar

 

5    Värnamo sjukhus

 

6    Höglandssjukhuset, Eksjö/Nässjö

 

7    Länssjukhuset Ryhov

 

8    Karlskoga lasarett

 

9    Södersjukhuset, Stockholm

 

10    Hallands sjukhus Halmstad

 

11    Gävle sjukhus

 

12    Örnsköldsviks sjukhus

 

13    Sahlgrenska universitetssjukhuset

 

 

 

Bästa mindre sjukhus 2017

 

1    Capio S:t Görans sjukhus

 

2    Norrtälje sjukhus

 

3    Oskarshamns sjukhus

 

4    Kullbergska sjukhuset Katrineholm

 

5    Lasarettet i Motala

 

    Kungälvs sjukhus