"I mitt storköp är plockgodiset ofta billigare än färska grönsaker. Det är helt sjukt", skriver Expressens medicinreporter Anna Bäsén.
"I mitt storköp är plockgodiset ofta billigare än färska grönsaker. Det är helt sjukt", skriver Expressens medicinreporter Anna Bäsén. Foto: ANNA HÅLLAMS(MONTAGE)

Sjukt att smågodis är billigare än grönsaker

Feta och överviktiga diskrimineras, både socialt och på arbetsmarknaden. Kraftigt överviktiga måste söka fem gånger så många jobb som normalviktiga.

Fetmaepidemin måste bekämpas på flera fronter. Och problemet måste lyftas från individen till samhället.

I mitt storköp är plockgodiset ofta billigare än färska grönsaker. Det är helt sjukt. 

En sockerskatt vore en bra start. 

"Snart ska vi visa oss i bikini", "Så blir du sommarslank" och "Barbiedrogen gör dig brun och smal". 

Vi är mitt i snöblaskiga februari. Min mejlbox och sociala flöden fylls redan av hysterisk vikthets inför sommaren. 

Jag skulle ljuga om jag sade att det lämnade mig helt oberörd. Jag är själv gammal viktpendlare. Jag har varit riktigt smal, med mindre underhudsfett än vad som är hälsosamt, och varit riktigt rund och på god väg mot medicinsk övervikt. Som medicinreporter har jag dessutom skrivit spaltmeter om forskningen kring övervikt och fetma genom åren. 

 

Att fetma är en fara för den fysiska hälsan är väl belagt. Det är helt klart att fetma ökar risken för en rad följdsjukdomar - som hjärtkärlsjukdomar, diabetes och cancer. Det finns också studier som visar att övervikt och fetma kan leda till att man dör i förtid.  

Men att övervikt och fetma innebär en fara för den psykiska hälsan uppmärksammas mer sällan. Vi har dels sambandet mellan tröstätande, ångest, depression och övervikt och fetma. Men övervikt och fetma kan också leda till social isolering, vilket i sin tur kan ge ökad orörlighet och förvärrade problem. En ond cirkel. 

Feta diskrimineras dessutom både socialt och i arbetslivet, visar en rad studier. Feta anses vara lata, karaktärslösa och mindre intelligenta. Den som är kraftigt överviktig måste söka fem gånger så många jobb som en normalviktig för att få anställning. Jag har själv märkt hur olika jag bemöts beroende på hur mycket jag väger. Det är smärtsamt att inse hur mycket vikten påverkar hur intressant och kompetent jag anses som, trots att jag är likadan inuti.   

 

Föraktet mot feta innebär också att skulden och problematiken läggs på individnivå. Det är individen som ska lösa problemet genom olika dieter och träningsprogram. Detta trots att fetmakirurgi är den metod som hittills visat sig vara den långsiktigt mest effektiva lösningen. Operationer är kontroversiella och inte utan betydande fysiska och psykiska risker.

Övervikt och fetma styrs också av klass, ekonomi, utbildning och geografi. I Dalarna, där jag kommer ifrån, är övervikt och fetma mycket vanligare än i det smalaste länet Stockholm där jag numera bor. Jag har flera bekanta i min lilla by hemma i Dalarna som genomgått överviktsoperationer, men inte en enda i min nuvarande hemkommun.  

Vi lever i ett överflöd där vi kan få kaloririk och tilltalande mat dygnet runt. Övervikt och fetma är inbyggt i samhället. Fet och söt mat - och inte minst söta drycker - kapar våra hjärnor. Våra naturliga hunger- och mättnadssignaler sabbas och suget drivs på.

 

Och prissättningen på livsmedel gör inget för att hjälpa oss göra sunda val. I mitt storköp är kilopriset på lösgodis oftare betydligt billigare än på grönsaker som paprika, färsk spenat och zucchini. Det är ju helt sjukt. Jag har flera gånger argumenterat för sockerskatt, att varor med hög andel socker borde bli dyrare och frukt och grönsaker billigare. Det måste bli enklare och billigare att handla bra mat. Det är inte konstigare, och ett mycket mindre ingrepp, än att vi har en reglerad alkoholmarknad för att stävja alkoholberoende. Mat kan också missbrukas.

Sen måste våra samhällen byggas för att uppmuntra rörelse, alltifrån skolgympa till cykelbanor.  

Fetmaepidemin måste bekämpas på flera nivåer. Jag hoppas att modiga politiker inser att problemet måste lyftas från individ- till samhällsnivå. Högre skatt på sockerrika livsmedel och lägre skatt på frukt och grönt vore en bra start. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!