Rök helt utan eld

BILD SAKNAS

Samhället ska skydda barn från vuxnas våld och övergrepp. Misstänkt barnmisshandel ska alltid anmälas och utredas noggrant.

Men när man läser om misstänkt barnmisshandel är det förrädiskt lätt att tänka: "Ingen rök utan eld. Föräldrarna är säkert skyldiga på något vis".

Andra har också läst

 Fallet med Oliver, elva månader, som Expressen skriver om idag, avslöjar tydligt att det kan vara precis så. Rök utan eld. Föräldrarna hade inte misshandlat sitt barn så att nyckelbenet krossats. Den påstådda nyckelbensfrakturen, som läkaren ansåg var "solklar", visade sig vid en röntgen vara en varböld. Föräldrarna fick behålla sitt barn. Men det hade kunnat sluta annorlunda.

Inom svenskt rättsväsende gäller att man är oskyldig tills motsatsen bevisats. Detta måste gälla även i svåra och komplicerade fall som rör barn.

Att bli oskyldigt anklagad för att ha misshandlat sitt barn, och kanske också bli fråntagen sitt barn som en konsekvens av detta, måste vara varje förälders mardröm.

Expressen kan berätta om en rad föräldrar som fråntagits sina barn - trots att de friats från misshandelsanklagelser. Att tvångsomhänderta barn för "säkerhets skull" är inte rättssäkert. Man ska också komma ihåg att även en separation från föräldrarna kan innebära att barnet skadas. Därför bör minsta ingripandets princip gälla, att man ska arbetar för att hitta frivilliga lösningar med föräldrarna innan barnet omhändertas.

Forskningen visar att barn som omhändertas oftare kommer från fattiga och socialt utsatta familjer. Det är lätt att förstå hur svårt det är för oskyldigt misshandelsanklagade föräldrar, som saknar akademisk utbildning och statusyrken, att ta rättslig strid mot en liten sammansvetsad klick högstatusexperter med en gemensam agenda.

Att tvångsomhänderta barn är ett av de största ingreppen staten kan utsätta en familj för. Därför måste rättssäkerheten vara den allra största möjliga.

Dagens avslöjande om hur experterna i Miogruppen lovat att backa upp och skydda varandra om de själva skulle ifrågasättas är skrämmande. Än mer förfärande är att tillsynsmyndigheten låter dessa experter själva granska varandras insatser. Elinor och Danny Johansson fråntogs sin dotter efter att Gabriel Otterman i Mio-gruppen skrev ett intyg. Föräldrarna har fortfarande inte fått tillbaka sitt barn.

Att inspektionen för vård och omsorg, IVO, anlitade Ottermans närmaste kollega Olof Flodmark för att granska intyget är absurt. När jag ringer IVO visade det sig att de inte utrett jävssituationen särskilt noga. De har inte ens brytt sig om att be Flodmark lämna in en jävsdeklaration. Hans Rudstam på IVO skyller på att Sverige är ett litet land. "Vi vet att de jobbat ihop. Men det är liten och avgränsad grupp i det här landet som pysslar med de här frågorna."

Det här är slappt, slarvigt och kanske också naivt av IVO. Den hälso- och sjukvårdspersonal som anlitas för att skriva intyg eller göra andra bedömningar ska vara "opartisk" och "kunna iaktta objektivitet". Det är knappast möjligt om man som läkarna i Miogruppen satsat anseende, karriär och därmed den egna ekonomin på en ifrågasatt teori om hur man upptäcker misshandel hos barn. Experter som dessutom lovat att hålla varandra om ryggen! Det finns exempel på liknande jävsfall från Socialstyrelsen där det ansetts som olämpligt att läkare som är kollegor bedömer varandra. Naturligtvis måste det gå att hitta andra experter, om det behövs utanför landets gränser. Allt annat är ren lathet.

Shaken baby syndrome som Miogruppen lanserat är en kritiserad diagnos. Det vetenskapliga underlaget är oklart, läkarkåren är delad och frågan just nu under utredning. När det finns en vetenskaplig strid, och helt olika skolor, borde huvudregeln vara att olika uppfattningar ska vara representerade bland experterna. Dessa borde alltid lämna in jävsdelarationer där också kollegialt jäv, som mellan Otterman och Flodmark, redovisas och beaktas. Det gäller i synnerhet i så här allvarliga fall, som kan splittra familjer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här