Psykiatrin är i kris – nu måste vi göra om

Psykiatrin är i kris.

De allvarliga brister Expressen avslöjat är inte unika för Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Larmen kommer från hela landet. Anmälningarna mot psykiatrin har mer än dubblerats.

Jag har själv sett psykiatrin inifrån, när jag gjorde praktik som mentalskötare. Min psykiatrikarriär blev mycket kort - jag stod inte ut. Personal och patienter utsattes för våld. Jag lärde mig att alltid ha ryggen mot väggen. Det brann på avdelningen när patienter tände eld på madrasser. Blandningen av personer med olika diagnoser var olycklig. Yngre kvinnliga patienter kände sig hotade av aggressiva manliga patienter. Patienter bältades ofta. Jargongen bland personalen kunde vara hård, som att patienterna kallades för "kroniker", hopplösa fall.

Inget tyder på att det blivit bättre. Tvärtom. Psykiatrin är i kris.

Samtidigt växer behovet av psykiatrin. Allt fler mår dåligt. Tempot och de inre och yttre kraven på oss människor har ökat.

 

LÄS MER: Anna, 29, sveks av vården – nu är hon död

Otryggt för patienterna – tufft för personalen

Men det är svårt att få hjälp. Vårdplatserna inom psykiatrin har minskat. Det är brist på kompetens - det fattas psykiatriker och specialistsjuksköterskor. Det leder till hyrläkarkarusell, det blir otryggt för patienterna och tufft för personalen.

Väntetiderna är långa, väldigt många patienter får vänta mer än vårdgarantins tre månader för ett besök i psykiatrisk öppenvård. Tretton veckor är oändligt lång tid när man lever med svår ångest. När tillvaron känns nattsvart och självmordstankarna kommer behöver man hjälp genast. Inte tvingas vänta femton timmar på psykakuten för bedömning.

Mer ansvar har lagts på vårdcentralerna. Åtminstone var fjärde besök beror på psykisk ohälsa. Piller är ofta enda behandlingen som erbjuds. Vårdcentralerna själva larmar om att de saknar kompetens, exempelvis psykologer.

Belastningen på psykiatrin ökar, ribban för att få vård höjs, patienter skickas hem i förtid, misstagen blir fler och vården försämras.

 

LÄS MER: ”Vi sågs som fall som lika gärna kunde dö”

Psykiatrins kris berör oss alla

I spåren av psykiatrins kris ökar anmälningarna. 2014 var antalet klagomål på psykiatrin från anhöriga och patienter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gällande psykiatrin 460 stycken. Då ingår allmänpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, beroendevård och rättspsykiatri. Förra året hade antalet klagomål till IVO mer än fördubblats, till 962 stycken.

Även antalet Lex Maria anmälningar från psykiatrin, då vården anmäler sig självt för allvarlig vårdskada eller risk för sådan, har ökat. Från 550 anmälningar 2014 till 631 anmälningar 2015.

Den tidigare psykiatrisamordnaren Anders Printz har varit med och skapat dagens system. Nu har han tänkt om, bland annat efter att personer i hans närhet drabbats av psykisk ohälsa. Psykiatrin behöver göras om helt, man måste börja om från början. Patienterna får inte det stöd de behöver och känner sig inte välkomna.

– De får höra att "Du är inte vår patient, du får åka nån annanstans." Att mötas av det när man känner att man inte är värd att leva... säger han.

I stället vill han att psykiatrin ska organiseras efter vad patienterna behöver, med exempelvis nattöppen vård och mobila team.

1 500 svenskar tar livet av sig varje år. Vi vet att varannan har haft kontakt med vården sin sista månad i livet.

Psykiatrin måste få mer resurser och bättre kompetens, den måste utformas efter vad patienter och anhöriga behöver. De flesta av oss konfronteras någon gång i livet med psykiska problem, egna eller närståendes. Därför berör psykiatrins kris oss alla.

Mår du dåligt? Här kan du få hjälp

Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med, självmord går att stoppa.

Mind.se

Telefonnummer: 90 101
Öppet dygnet runt, alla dagar i veckan. Du kan vara anonym.
Vardagar 10–15 finns även föräldratelefon på 020–85 20 00 och äldretelefon på 020–22 22 33.

Självmordsguide.se

Telefonnummer: 020-22 00 60.
Öppet alla dagar 13-22. Här finns socionomer, psykologer och psykiatrisjuksköterskor för samtal och frågor kring psykisk hälsa och självmord.

Spes.se

Telefonnummer: 08-34 58 73.
Varje kväll 19-22. För dig som är närstående.

Jourhavande-medmanniska.se

Telefonnummer: 08-702 16 80
Öppet varje natt 21–06. För dig som behöver någon att prata med.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!