Politikerna måste våga välja. Att sköra äldre får träffa husläkare live måste få vara viktigare än att snoriga karriärister ska få chatta med doktorn i en app, skriver Anna Bäsén.
Politikerna måste våga välja. Att sköra äldre får träffa husläkare live måste få vara viktigare än att snoriga karriärister ska få chatta med doktorn i en app, skriver Anna Bäsén. Foto: Colourbox

Privat eller offentligt är mindre viktigt

Vårdcentralerna är basen i sjukvården. 

Håller inte grunden faller resten som ett korthus.

Därför är det oroande att allt fler, särskilt äldre, är missnöjda med tillgängligheten.

Politikerna måste våga välja. Att sköra äldre får träffa husläkare live måste få vara viktigare än att snoriga karriärister ska få chatta med doktorn i en app.    

Primärvård. Det hörs på ordet att det är det allra viktigaste. Om det inte fungerar i första ledet blir det fel i nästa. Om vårdcentralerna inte svarar i telefon, har långa väntetider eller för dålig kompetens resulterar det i överfulla akutmottagningar. 

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL, framhåller i ett pressmeddelande att svensk vård har medicinska resultat i världsklass. Han lyfter också fram att fler känner sig väl bemötta och involverade i vården.

Men patientenkäten visar också en liten ökning av andelen missnöjda. Fler ger sin vårdcentral sämre betyg när det gäller helhetsintrycket, jämfört mellan åren 2017 och 2015. Framförallt är det tillgängligheten som drar ner resultatet, hur snabbt man får kontakt med vårdcentralen eller en läkartid. De äldre, som också behöver mer vård, är mest missnöjda med tillgängligheten. 

Intresseorganisationen Vårdföretagarna var snabba med att skicka ut ett pressmeddelande om att privata vårdcentraler är kvalitetsmässigt bättre än offentliga, enligt deras genomgång. SKL, däremot, kan inte bekräfta att privata vårdcentraler är bättre än offentliga. De har inte någon sådan analys. 

 

Sjukvården är, med rätta, en av svenskarnas allra viktigaste valfrågor. Men jag hoppas att valdebatten lyfter från det gamla vanliga trätandet om privat vs offentlig vård. 

Min husläkare har egen låda. Jag kunde inte bry mig mindre om hans anställningsform. Jag tror att de flesta svenskar delar den inställningen. Fungerar vården spelar driftsformen mindre roll. 

Men jag vill gärna påminna om att hälso- och sjukvårdslagen säger att den som har det största behovet ska ges företräde till vården. Nu önskar jag mig modiga politiker som vågar prioritera och se över vårdens tokiga ersättningssystem. Det måste exempelvis vara viktigare att sköra multisjuka äldre får träffa sin egen husläkare live än att snoriga karriärister får snabb vård av en digital app-doktor.

Som medborgare önskar jag också mig en långsiktig sjukvårdspolitik. Sjukvården är på liv och död till sin natur. Och den är alldeles för viktig för en kursändring vart fjärde år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!