Personalen som flyr jobben gör rätt

Jag jobbade som undersköterska i hemtjänsten en sommar för ett par år sedan.

Jobbet var extremt stressigt och tungt.

Jag tjänade 20 480 kronor i månaden. Det räcker inte för att leva och bo i en förort utanför Stockholm.

De lågbetalda jobben i vård och äldreomsorg är en kvinnofälla. Personalen som flyr gör rätt.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Risken för allvarlig brist på vårdbiträden och undersköterskor i sjukvård och äldreomsorg är mycket stor. En ny rapport från Stockholms universitet visar att varannan person som arbetar inom äldreomsorgen, undersköterskor och vårdbiträden, vill byta jobb.

I dag finns cirka 250 000 undersköterskor i landet, de flesta är kvinnor och de flesta arbetar inom äldreomsorgen. Det väntas bli akut brist på undersköterskor när stora pensionsavgångar stundar, i kombination med ett ökat vårdbehov hos fler äldre.

Jag är en av dem som flytt vården. Innan jag blev journalist arbetade jag som många år som vårdbiträde och undersköterska i akutsjukvård och i äldreomsorg. Men utvecklingsmöjligheterna var noll och lönen usel. Jag hade ett heltidsjobb på sjukhus och bodde i en pytteliten billig hyreslägenhet. För att ha råd med samma nöjen som mina jämnåriga, som en semesterresa till Grekland, tog jag extrapass i hemtjänsten. Till sist hoppade jag av vårdjobbet och omskolade mig till journalist.

Under mina sexton år som medicinreporter har jag då och då fått förmånen att återvända till mitt gamla yrke. Genom att wallraffa har jag kunnat beskriva förhållandena i sjukvård och äldreomsorg inifrån. För ett par år sen tog jag jobb på ett privat hemtjänstföretag och skrev om det. Då insåg jag att arbetsförhållande inte blivit bättre. Tvärtom.

Företaget saknade kollektivavtal. Jag arbetade utanför lagar och regler. Min lön var 128 kronor i timmen, inklusive semesterersättning. Det innebär en månadslön på 20 480 kronor för en heltid. Arbetet var extremt stressigt och tungt både fysiskt och psykiskt. Jag träffade äldre som tvingas leva i smuts och misär för att hemtjänsten inte hinner storstäda. Jag såg besvikelsen i de ensammas ögon när jag inte hann med en pratstund. Jag mötte äldre som inte fått hjälp att duscha på flera veckor.

 

LÄS MER: Undersköterskans larm: "Det går inte att leva i en storstad på min lön"

 

Tid var pengar för företaget. Minutjakten höll på att knäcka mig. Jag hann sällan ta matrast och grät ofta på vägen hem. Att jag inte hann ge de äldre den goda omvårdnad de är värda och har rätt till var fullständigt nedbrytande.

Arbetsförhållandena i det här hemtjänstföretaget är långt ifrån unika. Undersköterskor och vårdbiträden i hela landet vittnar om rovdriften, om osäkra sms-anställningar, orimlig arbetsbörda, arbetsgivare utan kollektivavtal och låga löner. Men oftast lyssnar ingen på dem.

Som tur är hade jag mitt riktiga jobb som medicinreporter att gå tillbaka till. En månadslön på 20 480 kronor från hemtjänsten skulle jag inte fått att räcka. Jag hade aldrig fått lån från banken för att köpa det lilla radhus jag bor i, eller kunnat betala min del av de månatliga kostnaderna. Jag hade varit helt utelämnad åt min makes välvilja och hans högre inkomst.

Vårdjobben är en kvinnofälla på så många sätt. Med en låg undersköterskelön hade jag sannolikt kunnat se fram mot en framtid som fattigpensionär. För det nya Fattigsverige är redan här. Nästan var femte åldring, flest kvinnor, lever under gränsen för risk för fattigdom.

Jag förstår verkligen alla dem som vill sluta i äldreomsorgen. Att fly ett dåligt betalt och slitsamt vårdjobb är helt rationellt. Hur mycket man än älskar att hjälpa gamla människor är det inte värt att förstöra sin egen hälsa och ekonomi.

Samtidigt är jag förstås orolig för framtiden. För vilka ska ta hand om oss när vi blir äldre?

Kommuner och landsting måste få vårdbiträden och undersköterskor att vilja stanna i yrket. Ge dem bättre arbetsvillkor och högre löner!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här