Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Krönikörer>Anna Bäsén

Publicerad 8 dec 2016 22:23

Nya fattigsverige en kvinnofälla

Det nya Fattigsverige är här.

Nästan var femte åldring lever under gränsen för risk för fattigdom.

Och det drabbar äldre kvinnor hårdast.

Det är rent skamligt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att leva på 11 800 kronor netto, eller mindre, varje månad. Den summan ska räcka till mat, bostad, kläder, transporter, sjukvård, tandläkarbesök, mediciner, avgifter för hemtjänst och annan nödvändig hjälp. Att det knappt blir något över till nöjen säger sig självt. Eller till julklappar och andra presenter till barn och barnbarn.

Det här är realiteten för nästan var femte svensk över 65. Och allra fattigast är äldre kvinnor över 75 år. Där var tredje har inkomster under EU:s gränsvärde för risk för fattigdom.

Jag har mött de här kvinnorna när jag arbetat i hemtjänsten och på äldreboende. Det är inte sällsynt att de bara äter halva matlådan från hemtjänsten till lunch och andra halvan till middag. Inte för att de inte är hungriga - utan för att spara pengar. Många av de här kvinnorna är påfallande magra, undernärda.

 

De klipper ut rabattkuponger och går och handlar på olika mataffärer för att hitta billigaste priset. En del tar sig inte råd att hämta ut nödvändiga läkemedel. Det blir för stor klumpsumma som ska betalas på en gång. Andra ransonerar sina mediciner och tar bara halva dagliga dosen.

Ett fall och en bruten lårbenshals med läkaravgifter, sjukhuskostnader, nya mediciner och sjukgymnastbesök kan ruinera hela ekonomin.

Nya rejäla skor med broddar är dyrt. Nya glasögon kan kosta tusentals kronor. För att inte tala om större åtgärder hos tandläkaren där egenavgiften kan landa på tiotusentals kronor. Fattigdom syns i munnen idag. Om man kan tugga maten ordentligt och om man vågar le är en tydlig klassfråga.

 

De här fattigpensionärerna hör du sällan i debatten. De för inget väsen. De är av den gamla stammen som inte klagar. Många är för generade - eller för sjuka och sköra - för att orka ta fajten. Det är fortfarande en stor skam att vara fattig.

Alla vi som kan - deras grannar, vänner, släktingar, barn och barnbarn - måste höja våra röster. Att ha så många fattigpensionärer i ett så rikt land som Sverige är ovärdigt.