Nu måste offren få rättvisa

1 av 4: Paolo Macchiarinis sista överlevande patient från Karolinska har avlidit

Tragedierna i spåren av skandalkirurgen Paolo Macchiarini tycks aldrig ta slut.

Foto: Sven Lindwall

2 av 4: Tragedierna i spåren av skandalkirurgen Paolo Macchiarini tycks aldrig ta slut.

Den unga turkiska lärarstudenten Yesim Cetir, 26, har dött.

3 av 4: Den unga turkiska lärarstudenten Yesim Cetir, 26, har dött.

Polisutredningen av de tre patienter som fick nya luftstrupar av plast på Karolinska universitetssjukhuset pågår fortfarande.

Foto: Lisa Mattisson Exp

4 av 4: Polisutredningen av de tre patienter som fick nya luftstrupar av plast på Karolinska universitetssjukhuset pågår fortfarande.

Tragedierna i spåren av skandalkirurgen Paolo Macchiarini tycks aldrig ta slut.

Den sista överlevaren från Karolinska universitetssjukhuset, Yesim Cetir, har dött.

Nu måste offren få rättvisa.

Ämnen i artikel:

Den unga turkiska lärarstudenten Yesim Cetir, 26, opererades för handsvett på sjukhuset i Istanbul. Men behandlingen gick snett och hennes luftstrupe skadades allvarligt.

Familjens hopp var att den kände kirurgen Paolo Macchiarini skulle ge henne en syntetisk luftstrupe. Yesim Cetir opererades två gånger med luftstrupsimplantat. Men implantaten fungerade aldrig. Dessutom skadade ingreppen på Karolinska universitetssjukhuset hennes matstrupe. Yesim intensivvårdades i tre år på Karolinska och genomgick hundra operationer. Detta till en kostnad för 85 miljoner för turkiska staten.

Sen flyttades hon till USA för att transplanteras med organ från avlidna donatorer - hon fick en ny biologisk luftstrupe, en ny matstrupe och en ny lunga.

När jag facebookade med Yesims pappa Hayrullah Cetir i höstas vårdades Yesim vid Temple university hospital i Philadelphia i USA. Hayrullah Cetir berättade att dottern fortfarande var mycket sjuk och att hennes framtid var oviss. Men han bad alla att be för Yesim och hoppades att hon skulle få upprättelse. "Jag väntar på rättvisa och har gett information till polis och åklagare i Sverige" skrev han.

Men Yesim Cetir hann aldrig få någon rättvisa. Hennes långa och plågsamma kamp tog slut för mindre än ett dygn sedan. Enligt pappans Facebook drabbades hon av en allvarlig blödning och kunde inte andas.

Yesim Cetir, 26

Kirurgen Paolo Macchiarini avskedades från Karolinska. Men han forskar vidare, nu vid det ryska Kazan-universitetet. Enligt kanalen Radio Free Europe opererar han inte längre på människor.

 

LÄS OCKSÅ Anna Bäsen: Karolinska ska ta sitt ansvar på riktigt

 

Polisutredningen av de tre patienter som fick nya luftstrupar av plast på Karolinska universitetssjukhuset pågår fortfarande. Beslut om Paolo Macchiarini ska åtalas väntas före sommaren. Fler inblandade kan delges misstanke om brott.

Paolo Macchiarinis offer har fått en officiell ursäkt från Karolinska, men inget ekonomiskt skadestånd. Nu återstår att se om Paolo Macchiarini och de andra inblandade döms för brott. Offrens familjer väntar fortfarande på rättvisa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här