Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Krönikörer>Anna Bäsén

Publicerad 13 jan 2016 10:22

Mytoman eller geni? Kanske är Macchiarini både och

En skicklig kirurg och genialisk pionjär i forskningsfronten för att rädda människoliv.

Eller en grandios mytoman som utnyttjar utsatta patienter som försökskaniner i farliga experiment.

Bilderna av Karolinskas världskände kirurg Paolo Macchiarini går isär.

Min gissning är att det finns sanning i båda påståendena. Det går att vara både en duktig läkare och tvångsmässig lögnare samtidigt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Helt klart är Paolo Macchiarini är en av de senaste årens mest huassade läkare. Han är den karismatiske kirurgen som charmat nästan alla. Både anrika institutioner, tunga forskare, läkarkollegor och journalister.

Arbetsgivarna hoppades nog att Macchiarini skulle lösa transplantationsmedicinens stora svårigheter - organbristen och problemet med är att organ stöts bort. Det skulle sprida glans och ännu mer status till Sveriges tjusigaste institut och snobbigaste sjukhus.

Kanske gjorde hoppet och charmen människor blinda? Nya avslöjanden visar att det finns allvarliga problem med "superkirurgen" och hans historier.

 

Den som vill läsa en hårresande berättelse om en psykopatisk lögnare rekommenderas Vanity Fairs långa reportage. Det ur ett svenskt perspektiv mest allvarliga är att kirurgen, enligt tidningens granskning, förfalskat sitt CV och ljugit om sina professorstitlar. Han är fortfarande inblandad i en rättsprocess i Italien angående bedrägeri.

I reportaget berättar också den prisbelönta journalisten Benita Alexander om hur kirurgen uppvaktat henne, skrutit om sina många kändispatienter och lovat att påven skulle viga dem i sitt sommarresidens. Det skulle bli årets bröllop, med kändisar som Obama, Putin, Kofi Annan och Elton John på gästlistan. Men allt var en stor bluff. Macchiarini var dessutom gift.

SVT:s nya granskning fokuserar på Paolo Macchiarinis medicinska gärning.

Redan i första programmet avslöjas att kirurgen mycket väl visste att det var stora problem med plasten i de konstgjorda luftstruparna redan efter första operationen.

Läkaren visste att patienterna utsattes för stora risker. Samtidigt var patienterna svårt sjuka, för en del var superkirurgen det sista hoppet.

Det första SVT-programmet väcker fler frågor än det svarar på. Hur långt får läkare gå i vetenskapens namn? Exakt hur oprövade metoder får användas på svenska sjukhus? Var riskerna oetiskt stora? Och hur mycket visste egentligen de sjuka patienterna och deras anhöriga om farorna? Var de tillräckligt informerade för att ta kloka beslut?

 

Producenten Bosse Lindquist lovar att granskningen i alla fall ska svara på frågan om kirurgen gjort sig skyldig till forskningsfusk. Jag hoppas verkligen det.

Fallet Paolo Macchiarini är långt ifrån avslutat. Nya skandaler tycks dyka upp hela tiden. En fråga jag gärna vill ha svar på är hur väl Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset kollar meriterna på sina stjärnvärvningar? Hur objektiv har institutets egen granskning av kirurgen varit? Och har läkarkollegialitet stoppat sunt kritiskt ifrågasättande av hans metoder?

Men det behövs förmodligen mer grävande journalistik för att få riktiga svar.