Anna Bäséns mamma blev 71 år. Om hon hade fått samma hjälp som en yngre person kanske hon hade levt i dag.
Anna Bäséns mamma blev 71 år. Om hon hade fått samma hjälp som en yngre person kanske hon hade levt i dag. Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

Min mamma dog kanske i onödan

Min mamma Inga dog efter att drabbats av stroke. Bara 71 år gammal. Hon var alldeles för gammal för rehabilitering, ansåg landstinget.

Om mamma fått samma hjälp som en yngre person kanske hon hade levt i dag. 

Jag får aldrig tillbaka min mamma. Men det är mitt ansvar att kämpa för att andra äldre ska få en rättvis vård.    

Min mamma Inga hade typ 1 diabetes och fick hjärtkärlproblem som en följd av sin diabetes. 

Trots sina hälsoproblem levde hon ett aktivt liv, råddade ett heltidsjobb, tre barn och så småningom passning av en massa barnbarn. 

Men när mamma drabbades av stroke fick hon ingen rehabilitering. Hon var alldeles för gammal, ansåg landstinget. 

Mamma hamnade på ett kommunalt äldreboende. Det var där hon började dö på riktigt. 

På äldreboendet fanns varken kunskap eller tillräckligt med personal för rehabilitering av stroke. Mamma blev sittande passiv. Sen liggande. Till sist vaknade hon aldrig mer.

Trots att åren har gått glömmer jag inte. Jag är fortfarande arg och bitter på sjukvården. Att min mamma nekades rätt hjälp på grund av sin ålder. Detta trots att diskriminering på grund av ålder eller kön är förbjudet enligt lag.

Min mamma är långt ifrån ensam. Strokeförbundet vittnar om att äldre fortfarande diskrimineras när det gäller rehabilitering efter stroke. Jag har själv talat med strokedrabbade som tvingats betala sin rehabilitering helt ur egen ficka. 

Åldersdiskrimineringen är heller inte begränsat till stroke. Orättvisorna gäller vid många olika sjukdomstillstånd och allt ifrån undersökningar till läkemedelsbehandling och kirurgi. Expressens granskning har exempelvis kunnat visa att:

Äldre får mer sällan nya och dyra effektiva läkemedel. Äldre kvinnor är särskilt drabbade. 

Äldre kvinnor får sämre och billigare vård vid hjärtinfarkt.

Äldre kvinnor får oftare läkemedel som är direkt olämpliga och kan orsaka fallolyckor och förvirring.

Äldre män får sämre vård vid prostatacancer. De får i lägre utsträckning operation eller strålning vilket skulle kunna ge dem ett längre och bättre liv. 

Äldre är överrepresenterade i självmordsstatistiken, särskilt hög är risken för män över 85 år.  Deprimerade äldre får mer sällan samtalsterapi. Istället behandlas de oftare enbart med antidepressiva läkemedel som kan ge allvarliga biverkningar. 

Sjukvården stal flera goda år från min mamma. Precis som den stjäl goda år från tusentals andra pensionärer. Det görs naturligtvis inte av illvilja. Oftare handlar det om okunskap, resursbrist, fördomar och rena systemfel i vårdorganisationen. 

Nu är det upp till dig och mig att protestera och agera. Jag hoppas att sjukvård och äldreomsorg blir en viktig valfråga! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!