Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Krönikörer>Anna Bäsén

Publicerad 4 maj 2016 11:00

Macchiarini skyller på andra och tycker synd om sig själv

Paolo Macchiarini tycker synd om sig själv. Han är ”drabbad” och en ”syndabock”. Han skyller på andra. Och han bemöter kritiska frågor med att inte svara – eller med att attackera journalisten som frågar.

Kort sagt, i intervjun med Läkartidningen beter sig Paolo Macchiarini precis lika överlägset, stöddigt och nonchalant som i tidigare intervjuer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Paolo Macchiarini ångrar inget. Han tror fortfarande på sin metod. Och han säger det rätt ut.

Inte ett ord till ursäkt till de döda patienternas sörjande anhöriga. Ingen ursäkt till dem som skadats svårt av hans experimentkirurgi men fortfarande lever. Istället vill han att vi visar honom ”respekt”.

Det är magstarkt. Orden kommer från mannen som ligger bakom den största medicinskandalen på många år i Sverige. Men det var kanske inte oväntat. Karolinskas före detta ”superkirurg” verkar vara en mycket säregen person. Han har sin egen uppfattning om verkligheten. Och den skiljer sig en hel del från andra människors.

Men i ett avseende har Paolo Macchiarini rätt i sina försök att skylla ifrån sig. ”Det var inte jag, det var en grupp” och ”Det var ett multidisciplinärt team av vårdpersonal med mer erfarenhet än jag” säger han om experimentoperationerna på Karolinska sjukhuset


Han har rätt i att det finns många fler skyldiga i den här historien. Inte minst på Karolinska sjukhuset, där de ansvariga hittills kommit lindrigt undan. Du kan inte gangstra dig in på Sveriges snobbigaste sjukhus, kliva in i en operationssal och sätta igång med att skära upp patienter och sätta in plaststrupar. Det krävs godkännanden och samarbete med en lång rad högt uppsatta personer. Varför Karolinska sjukhuset inte stoppade operationerna och hur beslutsprocessen på sjukhuset gick till är viktiga frågor. Det handlar om stora systemfel och förmodligen missriktad kollegialitet.

Det pågår en rad utredningar av Macchiarinifallet. Förhoppningsvis får vi fler svar i sommar då två av dem ska vara klara. Den ena som leds av Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd , handlar just om omständigheterna kring de tre operationerna på Karolinska sjukhuset 2011 och 2012. Det ska bli väldigt intressant att ta del av resultatet.

Den andra utredningen som blir klar i sommar är en översyn av gränsdragningen mellan hälso- och sjukvård och forskning när det gäller experimentell terapi. Även detta är en av grundfrågorna. Karolinska har hela tiden bortförklarat Macchiariniskandalen med att det var sjukvård och inte forskning. Då är det förstås en bärande fråga exakt hur farliga, ofärdiga och oprövade metoder experimentsugna läkare får utsätta patienter för i Sverige?


Macchiariniaffären har skadat inte bara tilltron till svensk forskning, utan även förtroendet för svensk sjukvård.

Nu hänger det på att utredarna är både modiga och grundliga.

För vi patienter måste kunna känna oss trygga i vården. Ett sådant här tragiskt forsknings- och vårdhaveri får aldrig någonsin hända igen.