Kommunens solarier för barn är ren idioti

Att sola solarium ökar risken för att drabbas av dödlig hudcancer. Det är bevisat, skriver Anna Bäsén.

Foto: JOACHIM WALL

Att sola solarium ökar risken för att drabbas av dödlig hudcancer. Det är bevisat, skriver Anna Bäsén.

Att sola solarium ökar risken för att drabbas av dödlig hudcancer. Det är bevisat.

Särskilt känsliga är barn och unga. 

Ändå tjänar många kommuner pengar på att sälja solarietjänster – också till barn.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det är ren idioti. ”Lika dumt som om kommunerna skulle sälja cigaretter” tycker hudprofessor Olle Larkö.

Det är besynnerligt att 80-talsfenomenet med solariesalonger fortfarande inte dött ut. Jag är tillräckligt gammal för att minnas 1980-talet då vi gick runt solariebruna med vita ringar kring ögonen efter skyddsglasögonen. Snyggt var det varken då eller nu.

I dag vet vi också att solariesolning kan vara hälsofarligt. Det ökar risken för den farliga hudcancern malignt melanom. Hudförändringar kan ses redan efter bara tio pass i solariet, enligt en studie. 

Men ännu mer besynnerligt är att många kommuner har solarieverksamhet, ofta i anslutning till badhus och friskvårdsanläggningar. En studie från regionalt cancercentrum väst visar att sju kommuner i västra Sverige bedriver solarier i egen regi. Ytterligare nio hyr ut lokalerna till solarieverksamhet. 

 

När jag ringer hudprofessor Olle Larkö är han upprörd:

”Jag är både förvånad och förbannad. Det är välkänt solarier kan ge problem, det är helt entydigt en klar riskfaktor för malignt melanom. Vad är nästa steg – att kommunerna börjar sälja cigaretter?” undrar han. 

Särskilt känsliga är barn och ungdomar. Enligt internationella rekommendationer så ska minderåriga därför inte sola solarium. Och nästa höst kommer det att bli förbjudet, även i Sverige. Därför är cancerforskarna väldigt kritiska till att flera av de nu granskade kommuner i dag låter minderåriga använda solarierna. 

 

Att vara ute i den riktiga solen en halvtimme varje dag – utan att bränna sig - kan vara bra för hälsan, har forskningen visat. Men att sola solarium har inte samma effekt. Solariesolandet ger oss inte det nyttiga D-vitaminet i samma utsträckning som solen. Vanliga solarier har högre andel UVA-strålar än solen. UVA-strålar bidrar inte till att öka D-vitaminproduktionen, däremot ökar de cancerrisken.

De aktuella kommunerna verkar inte ha tänkt över det här alls. Koncernen Framtiden har de kommunala bostadsbolagen under sig. Deras kommunikationschef Ann Törnblom säger till Sveriges radio att de ännu inte ”tittat på” frågan om solarierna.

Cancerforskarna tycker att kommunerna borde ta sitt folkhälsoansvar bättre. Jag håller med. Att kommuner tjänar pengar på att sälja solarietid till barn är riktigt obehagligt. 

Ur hälsosynpunkt är det kort och gott både onödigt och riskabelt att sola solarium. Både för vuxna och barn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här