Karolinska ska ta sitt ansvar på riktigt

BILD SAKNAS

Bara en av tre patienter överlevde Paolo Macchiarinis luftstrupsoperationer på Karolinska universitetssjukhuset.

Först nu - flera år efteråt - ber sjukhuset de drabbade om ursäkt.

Jag tycker att Karolinska ska ta sitt ansvar på riktigt. Sjukhuset borde ge offren alla miljoner man tjänat på experimentingreppen.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Kirurgen Paolo Macchiarini opererade tre patienter med luftstrupar av plast på Karolinska universitetssjukhuset åren 2011 till 2013. Totalt har han opererat åtta patienter runtom i världen med den nya experimentella metoden. Men de syntetiska luftstruparna fungerade inte som tänkt, och sex av åtta har dött. De andra två har utsatts för stort lidande.

De första två patienterna som opererades på Karolinska universitetssjukhuset är småbarnspapporna Andemariam Teklesenbet Beyene, 36, från Eritrea och Christopher Lyles, 30, från USA. Båda dog efter operationen.

Den enda överlevande från Karolinska är turkiska lärarstudenten Yesim Cetir, 26. Paolo Macchiarini opererade henne med plaststrupe två gånger, men det blev aldrig bra. Yesim har legat på sjukhus i över tre år och opererats omkring hundra gånger. Idag vårdas hon på sjukhus i USA och återhämtar sig. Där har hon fått en ny biologisk luftstrupe och en ny lunga från en avliden donator. Hon har också fått en ny matstrupe eftersom hennes egen skadades i samband med ingreppen på Karolinska.

Paolo Macchiarinis operationer på Karolinska universitetssjukhuset har fått massiv kritik. Professor Kjell Asplunds utredning som kom häromveckan visade på en lång rad fel och brister. Det gick fel från start, Macchiarini skulle aldrig ha anställts och de tre patienterna borde inte ha opererats. De var inte så akut livshotande sjuka att det motiverade att läkarna använde en så oprövad och experimentell metod. Dessutom saknades både etiskt tillstånd för operationerna och tillstånd för de läkemedel som användes.

Foto: Sven Lindwall

Paolo Macchiarinis operationer på Karolinska universitetssjukhuset har fått massiv kritik.

Informationen till patienterna är också skarpt ifrågasatt. Bara en hade gett sitt skriftliga samtycke. Det är tveksamt om patienterna förstod riskerna och om de blev övertalade.

I sin utredning ger Kjell Asplund förslag på 27 rekommendationer till förändringar som behövs på Karolinska universitetssjukhuset. På en presskonferens på fredagen meddelade sjukhuset att de gjort ett åtgärdsprogram på 33 punkter, baserat på de brister Asplund funnit.

 

LÄS MER: Paolo Macchiarinis offer väntar på rättvisa

 

Dessutom petas två chefer från sina ledarfunktioner. De förlorar sina chefstitlar men inte sina anställningar på sjukhuset.

Sjukhuset har också skickat ut brev med en ursäkt och erbjudande om stöd till turkiska Yesim Cetir samt till Christopher Lyles efterlevande i USA. Karolinska universitetssjukhuset har hittills inte lyckats få fram rätt kontaktuppgifter till eritreanske Andemariam Beyenes änka.

Ursäkten kommer sent. Det har gått tre år sen sjukhuset stoppade luftstrupsoperationerna.

Sjukhuset utlovar heller inte ekonomiskt stöd, i stället ska man föra en "dialog" om vilken typ av stöd de behöver.

Hittills har offren eller deras familjer inte fått en krona i ersättning för skador och lidande. Vare sig från Karolinska universitetssjukhuset där de opererades eller från Karolinska institutet som forskade på dem.

Och då ska man komma ihåg att experimentoperationerna inte var gratis. Eftersom patienterna inte var svenska medborgare fungerar inte vanliga skyddsnät.

Karolinska universitetssjukhuset tog betalt, via landstingsbolaget Stockholm care som har hand om utländska patienter. Christopher Lyles och hans familj samlade ihop över en halv miljon, och det startades även en välgörenhetsinsamling, till operationen. Stockholm care fakturerade sen en privatperson 1,4 miljoner, varav över en halv miljon fortfarande inte är betalt.

Isländska försäkringen har betalat strax över 1,6 miljoner för Andemariam Beyene. Och turkiska staten har betalat 85 miljoner för vården av Yesim Cetir.

Experimentoperationerna - som orsakade för tidig död och stort lidande - har alltså dragit in många miljoner till vården.

Karolinska universitetssjukhuset borde använda pengarna vården fått in till att kompensera och ersätta alla Macchiarinis offer och deras familjer. Karolinska institutet är delansvarigt och borde också bidra. Det är bara anständigt och väl det minsta man kan begära.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här