ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

"Just nu verkar inget kunna stoppa smittan"

Publicerad 2 feb 2016 23.16
Hälsoliv>Krönikörer>Anna Bäsén

Det är förstås obehagligt att viruset hittar fler smittvägar – exempelvis genom sex. Men till övervägande del så förs zikafeber fortfarande över via infekterade myggor. Sådana myggor och sådan smitta finns inte i Sverige.

Experterna har redan tidigare vetat att zikaviruset i mycket sällsynta fall kan spridas mellan människor. Kvinnor kan i ovanliga fall föra över smittan till barnet vid förlossningen. Det finns även en risk att smittan kan föras över från den gravida kvinnan till fostret i magen, men den smittvägen undersöker forskarna. Det finns däremot inga rapporter hittills om att zikaviruset skulle spridas till barn med mammans bröstmjölk.

Enligt amerikanska smittskyddsinstitutet, CDC, finns rapporter om att viruset spritt sig genom sexuell kontakt. Zikaviruset har isolerats i sperma efter zikavirusinfektion. Och nu kom alltså det första fallet av sexuellt överförd zikasmitta. Men man bör ha lite koll på proportionerna. Det är ETT enskilt fall av sexuell smitta. Antalet som smittas med zikavirus av mygg är enormt. WHO räknar med fyra miljoner smittade innan året är slut. Så man ska inte överdriva betydelsen av att viruset vid sällsynta tillfällen tycks kunna smitta vid sexuell kontakt.

Man vet sen tidigare att viruset också kan spridas med blod och blodtransfusion. I Sverige är regeln att man inte får ge blod den närmaste tiden efter att man rest i tropiska länder.

Jag vet att många svenskar blir jätteoroliga när de följer rapporteringen, är rädda för att själva bli smittade av zikaviruset.

Risken att bli smittad i Sverige är inte noll, för man ska aldrig säga aldrig, men väldigt nära noll.

Det enda fallet av zikavirus vi haft i Sverige var ett importfall förra sommaren, en turist som besökt Brasilien.

 

Zikasmittan är ett oerhört stort problem för alla de utsatta länderna och en tragedi för varje familj som drabbas.

Men det finns ingen anledning för svenskar att skärra upp sig. Däremot bör de gravida kvinnor, eller kvinnor som försöker bli gravida, och planerar en resa till något av de smittdrabbade länderna ta sig en rejäl funderare. Är resan värd risken att bli smittad, och med det möjlig risk att barnet föds en allvarlig fosterskada.

Vore jag själv i den situationen skulle jag boka om semestern till ett tryggare resmål eller stanna hemma.

 

Situationen förändras hela tiden och just nu verkar inget kunna stoppa smittan. Hoppet står till forskning om viruset – och ett vaccin.