Roseel Sävlund, 50, är en av alla de som lever med kroniska smärtor – utan att få hjälp.
1 av 3: Roseel Sävlund, 50, är en av alla de som lever med kroniska smärtor – utan att få hjälp. Foto: Privat
Denise, 43, fick urinvägsinfektioner, extrema samlagssmärtor och började kissa på sig.
2 av 3: Denise, 43, fick urinvägsinfektioner, extrema samlagssmärtor och började kissa på sig. Foto: PRIVAT
3 av 3

Ingreppen måste stoppas – det här är bara skamligt

Kritiska läkare kallar det för ”kirurgiska experiment”. 

Och i flera länder har gynekologiska plastnät stoppats efter dödsfall och punkterade organ. 

Men i Sverige fortsätter ingreppen som om inget hänt. 

”Hur ska jag överleva? Hur länge orkar jag?”

Roseel Sävlund, 50, är en av alla de som lever med kroniska smärtor – utan att få hjälp. 

Det är en riktig skandal.

Nästan 100 000 svenska kvinnor har fått plastnät inopererade mot inkontinens och framfall. Näten blev snabbt populära, över 3,7 miljoner nät har sålts. Det är lätt att förstå varför ingreppet slog igenom. Operationen är snabb, enkel, lönsam, konvalescensen kort och många kvinnor blir hjälpta. 

Men sen kom bakslaget. Amerikanska läkemedelsverket FDA har fått in 4000 biverkningsrapporter om gynekologiska nät på fem år, enligt CBS News. Det handlar om dödsfall, punkterade organ, att nätet sticker vandrar ut genom vävnaderna och sticker ut i slidan, infektioner, akut och kronisk smärta, inkontinens och blödningar. 

Enligt den största studien, av över 90 000 kvinnor, får var tionde kvinna komplikationer inom fem år. Eftersom näten växer fast kan de vara svåra att operera bort.

Expressens granskning av nätoperationerna har väckt gensvar. Kvinnorna vittnar om plågsamma smärtor, svårt att röra sig, infektioner och ett totalförstört sexliv. 

– Jag fick ingen information om riskerna. Ingreppet har förstört mitt liv, säger Roseel Sävlund, 50. 

"Jag får leva som nunna. Alla läkare bara kliar sig i huvudet och vet inte vad de ska göra", säger Roseel Sävlund. Foto: Privat

Hon fick en nervskada av operationen och har sedan dess ständigt krampaktig värk.

– Det är som att man drar med svinto inuti och sen häller på saltvatten. Det finns inga värktabletter i världen som hjälper.

Hon har ständiga urinvägsinfektioner. Och att inleda en relation med en man är helt uteslutet. 

– Jag får leva som nunna. Alla läkare bara kliar sig i huvudet och vet inte vad de ska göra. 

Skandalen kring näten bara växer. I tisdags stoppades operationerna i England, på grund av säkerhetsriskerna. Under onsdagen följde Nordirland efter.

Och i USA har 100 000 kvinnor stämt nättillverkarna. Det har också lett till rättsprocesser i många andra länder. En del nät har dragits in helt. 

Gynekologiska nät är en medicinteknisk produkt. Regelverket för sådana är mindre stränga än för läkemedel, där man kräver stora studier av effekt och säkerhet. Därför har näten kunnat komma ut på marknaden snabbare och enklare.

Nu kräver en av Storbritanniens främsta kirurger, Derek Alderson, kliniska studier och bättre uppföljning av kirurgiska implantat.

Foto: TT

Kirurgen Michael Margolis, som opererat bort 350 nät, säger till 60 minutes att det är experiment på människor utan deras samtycke. 

– Vi vet inte hur det påverkar människor, det har aldrig testats förut.

Det här är en global skandal. Men i Sverige är det knäpptyst. Varken myndigheter eller läkare agerar. Det är rent skamligt. 

Produkter som ska opereras in i kvinnors underliv måste vara säkra och väl studerade. Kvinnor har också rätt att få information om möjliga komplikationer innan de tar ett livsavgörande beslut. Kraven på implantat – och testerna av dem – måste därför skärpas. Nya kirurgiska metoder ska prövas i kliniska studier, inte på ovetande försökskaniner. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!