Kvinnor med hjärtinfarkt diskrimineras i vården, skriver Expressens medicinreporter Anna Bäsén.
Kvinnor med hjärtinfarkt diskrimineras i vården, skriver Expressens medicinreporter Anna Bäsén. Foto: ERWIN WODICKA

Dödlig siffra visar att vården inte är jämlik

Kvinnor med hjärtinfarkt diskrimineras i vården.

De får inte lika bra vård som män och har därför högre risk att dö.

En ny stor svensk studie avslöjar att svensk sjukvård är långt ifrån jämlik. 

Det räcker nu! Det är 2018 och hög tid att värdera kvinnors liv lika högt som mäns.  

Jag har rapporterat om forskningen kring hjärtkärlsjukdomar i snart två decennier. I början ansågs hjärtinfarkt vara något som inte drabbade kvinnor. Normen var - och är fortfarande i hög utsträckning - vita medelålders män. Forskning och informationskampanjer inriktades på överviktiga, rökande och stressade män med så kallad "typ A-personlighet".  

Så småningom insåg läkare och forskare att även kvinnor drabbades av sjukdomar som hjärtinfarkt, om än lite senare i livet. Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste enskilda dödsorsaken hos både kvinnor och män. 

I början fanns det stort motstånd mot forskning på kvinnohjärtan. Det förlöjligades och skrattades åt. Det har bland annat hjärtprofessor Karin Schenck-Gustafsson vittnat om. Det har sakta förändrats, även om forskning kring könsskillnader i vården fortfarande är kontroversiellt. 

 

Forskarna har till och med upptäckt en allvarlig hjärtsjukdom som liknar hjärtinfarkt, kallad takotsubo eller brustet hjärta, som mest tycks drabba just kvinnor. Brustet hjärta är ofta stressutlöst, men vi behöver veta mer om mekanismerna bakom.  

Nu visar en ny stor studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Heart Association, att kvinnor har dubbelt så hög risk att dö efter en hjärtinfarkt. Resultaten kan inte förklaras med att kvinnorna är äldre eller sjukare på annat sätt när de får sin infarkt. Den viktigaste orsaken kan vara ojämlik vård. "Resultaten talar för att det är så." säger Tomas Jernberg, professor och hjärtläkare vid Danderyds sjukhus.   

Den nya studien omfattar 180 368 infarktdrabbade kvinnor och män i det svenska kvalitetsregistret Swedeheart. Kvinnor fördubblar sin risk att dö inom ett år efter sin hjärtinfarkt, jämfört med mäns risk att dö av sin infarkt. 

Forskarna har varit oeniga om kvinnors prognos efter infarkt, om det verkligen finns könsskillnader eller inte. Men i tidigare studier har man inte tagit hänsyn till att kvinnor i allmänhet lever längre än män, poängterar Tomas Jernberg. Det gjorde forskarna i den nya studien. Det här är dessutom en av de största studier om könsskillnader när det gäller hjärtinfarkt som gjorts. 

 

Den nya studien visar också att kvinnor i mindre utsträckning får den bästa, evidensbaserade, behandlingen. Infarktdrabbade kvinnor får mer sällan tidiga ingrepp med ballongvidgning och bypass-operation. De får också i lägre utsträckning behandling med blodförtunnande-, blodtrycks- och blodfettssänkande läkemedel. Det här kan förklara den dubblerade risken att dö för kvinnorna, enligt forskarna. Men varför läkarna gör skillnad på könen vet de däremot inte. 

Resultaten är tyvärr inte unika. Tidigare forskning har visat att kvinnor får sämre och billigare vård än män. Hjärtsjuka kvinnor får vänta längre på undersökning och behandling och får inte vård på hjärtintensiven lika ofta som män.

Kort sagt: Sjukvården behandlar hjärtsjuka kvinnor och män olika, och resultatet är att kvinnor har högre risk att dö. Svensk hjärtsjukvård påstås ofta vara i världsklass. Då måste kvinnors liv vara lika viktiga att rädda som mäns. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!