Hans Rosling gjorde oss alla lite klokare

Expressens medicinreporter om bortgångne Hans Roslning

Med en aldrig vikande entusiasm och geniala presentationer gjorde han världen mer begriplig.

Hans Rosling kunde få statistik att sjunga. Han gav den stora bilden. Och vi blev alla lite klokare.

Ämnen i artikel:

Det är oväntat och sorgligt att Hans Rosling gått bort, bara 68 år gammal. Under mina sexton år som medicinreporter har jag haft förmånen att träffa honom då och då på olika föreläsningar och andra tillställningar. Han var alltid lika rolig att samtala med, intensiv och passionerad för globala hälsofrågor.

Hans Rosling har gjort stora insatser för forskning och internationellt hälsoarbete. Bland annat var han initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigeavdelning.

Det var med sina pedagogiska föreläsningar och geniala statistikpresentationer han blev känd för den breda allmänheten. Hans Rosling var vår mest folkkäre professor. Men han själv tog berömdheten med ro. Kändisskapet verkade han inte bry sig särskilt mycket om. Det var alltid hälsofrågorna och kunskapen han brann för. De var viktiga, inte han själv. När jag pratade med honom om hans fantastiska föreläsningar var han alltid mycket noga med att framhålla att det var sonen Ola Rosling och dennes hustru Anna Rosling Rönnlund som låg bakom den banbrytande grafiken.

Hans Rosling tog världen till oss. Med okuvlig energi spred han både kunskap, optimism och framtidshopp. Framstegen finns inte överallt och på alla områden, men Hans Rosling kunde visa att generellt sett går det faktiskt åt rätt håll. Världen har faktiskt blivit bättre. Vi lever längre, vi är friskare, utbildningsnivån ökar, antalet barn per kvinna minskar och färre föräldrar tvingas begrava sina barn.

 

Under insamlingsgalan Hela Sverige skramlar 2015 visade han pedagogiskt hur stor flyktingkrisen i Syrien faktiskt är - särskilt för Syrien och närliggande länder. Och hur få det är av alla dessa flyktingar som faktiskt lyckas fly till Europa.

Hans Rosling hjälpte oss att lyfta blicken från vårt insnöade nationella, ibland smågnälliga, perspektiv. Han gav den stora bilden. Han gjorde världen begripligare. Och han gjorde oss alla lite klokare.

Som det står i introduktionen till Hans Roslings TED-talk: "In Hans Rosling’s hands, data sings." Ingen annan svensk professor har fått "statistik att sjunga" som Hans Rosling. Hans driv och perspektiv var viktigt, och behövdes. Sverige har förlorat en av sina mest energiska och engagerade forskare och folkbildare. Jag hade trott och hoppats att han hade många yrkesverksamma år kvar. Han fattas oss.

Vila i frid, Hans Rosling. Och tack för alla tankarna!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här