Anna Bäsén.
1 av 2: Anna Bäsén. Foto: Robban Andersson
Caracas i Venezuela.
2 av 2: Caracas i Venezuela. Foto: Fernando Llano

Gravida svenskor kan behöva ställa in planer

Zikaviruset är klassat som ett internationellt nödläge av WHO. Det betyder inte att det finns anledning för oss i Sverige att bli oroliga.

Men gravida svenskor som ska turista i drabbade länder har goda skäl att ompröva sina resplaner. Det är dags för svenska myndigheter att tala klartext och varna!

Zikaviruset har varit känt sen 1950-talet då det spreds i ett begränsat område kring ekvatorn i Afrika och Asien. Viruset, som är släkt med denguefeber och west nilefeber, har spritt sig i Syd- och Centralamerika samt Karibien. Nu finns smittan i över 20 länder och ökar så explosionsartat att WHO beslutat att dra i nödbromsen.

Inget verkar stoppa upp smittspridningen och fler länder kan räkna med utbrott. Innan året är slut väntar fyra miljoner ha blivit drabbade, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Fyra av fem som drabbas av viruset får inga symtom. Övriga får en ganska lindrig sjukdom - ” Zikafever” - med feber, klåda, ledvärk och ögoninflammation. Dödsfall är ovanligt. Eftersom man ofta inte vet om att man är smittad finns misstankar om att det finns ett mörkertal av antalet drabbade.

Bakgrunden till WHO:s varning är att misstankarna om att viruset orsakar en ovanlig fosterskada har skärpts. I Brasilien har man rapporterat över 4000 misstänkta och bekräftade fall av microcefali sen oktober. Microcefali är en missbildning som innebär att hjärnan inte växer som den ska och den drabbade får mindre huvud och hjärna. Ofta leder det till utvecklingsstörning.

Från Colombia och Venezuela kommer även oroande rapporter om en onormal ökning av Guillain Barrés syndrom kopplat till zikafeber. Det är en ovanlig och allvarlig förlamningssjukdom som kan ge bestående men.

Oron för att viruset ger fosterskador är så stark att WHO slår larm innan orsakssambandet är helt bevisat. Det krävs internationellt samordnade insatser mot smittan. Förhoppningsvis kan larmet leda till att enklare kunskapsinsamling och att man snabbt får fram ett vaccin.

Det finns ingen anledning för överdriven oro för zikaviruset i Sverige. Viruset sprids inte från människa till människa utan via myggor. Det är alldeles för kallt här och vi har ingen smittspridning i Sverige. Det enda svenska fallet hittills är ett importfall sommaren 2015 hos en turist som besökt i Brasilien.

Men zikasmittan finns på populära turistresmål som Kap Verde, Mexiko och Barbados. Och svenska gravida kvinnor och deras partners som tänker sig en semester i ett utsatt område har skäl att fundera ett extra varv.

I Brasilien har kvinnor till och med uppmanats att vänta med att bli med barn tills experterna vet mer. Svenska Folkhälsomyndigheten är inte lika drastisk. Alla som ska turista i drabbade länder uppmanas att skydda sig mot myggbett med myggmedel, täckande kläder och myggnät.

Kvinnor som är eller planerar att bli gravida uppmanas att kontakta sjukvården för en individuell bedömning innan de reser till områden med zikasmitta.

Men att avboka eller omboka sin semester på grund av oro kan bli dyrt.

För utrikesdepartementet, UD, avråder inte från resor. UD:s reseråd är viktigt för om man som resenär ska få omboka eller få tillbaka pengarna om man ställer in resan.

Visst finns det resebolag som erbjuder oroliga gravida ombokning eller pengarna tillbaka. Men de flesta följer UD:s rekommendationer och kräver läkarintyg och avbokningsskydd.

Att som gravid åka till ett smittdrabbat land just nu är en tydlig risk. Hur stor risk kan ingen expert säga säkert idag. Jag tror att de flesta gravida hellre ställer in resan än att chansa med barnets hälsa. Men jag önskar att svenska myndigheter också kunde tala klarspråk om att det är klokt låta bli att utsätta sig för den onödiga risken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande