Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 4
2 AV 4
Foto: FOTOLIA / DRAGONIMAGES - STOCK.ADOBE.COM 139906010
3 AV 4
Foto: PHOTOGRAPHER: CHEPKO DANIL CHEPK / COPYRIGHT: CHEPKO DANIL CHEPKO@YANDEX.RU
4 AV 4

Forskarnas larm visar – röktrenden gör dig dum

E-cigaretter har snabbt blivit populära - särskilt bland unga. Var tredje gymnasieelev har testat.

Nu slår svenska forskare larm om att smaktillsatserna i e-cigaretter kan vara farligare än nikotin. De kan skada hjärnan och ge sämre minne och inlärningsförmåga.

Det är alltså inte bara dumt att röka e-cigaretter. Man blir dum i huvudet av det.  

E-cigaretter marknadsförs som ett hälsosammare, modernare och mer högteknologiskt sätt att röka. Och dessutom en cigarett man får röka överallt.  

Användandet ökar snabbt. De smaksatta e-cigaretterna har slagit stort, särskilt bland de yngre. Enligt de senaste studierna har över 40 procent av killarna på årskurs två i gumnasiet och nästan 30 procent av tjejerna testat e-cigaretter. Den har blivit en livsstilspryl med modern design och finesser som att man kan mäta sådant som nikotinstyrka och antal bloss. "Det har blivit lite tufft att röka igen, vilket är oroväckande." säger Louise Adermark, som är docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademin och forskar om nikotin och beroende. 

Hon har tillsammans med forskarkollegan Klara Danielsson gjort en stor kunskapssammanställning om e-cigaretter, på uppdrag av länsstyrelsen i Västra Götaland. De har granskat forskningen på området och har gått igenom nästan 200 rapporter. Resultatet: E-cigaretter är långt ifrån ofarliga. I vissa avseenden är ämnen i e-cigaretter faktiskt farligare än nikotin. Trots detta är användning och försäljning av e-cigaretter och tillbehör i stora delar oreglerat. 

Nikotinet farligt för hjärtat och hjärnan

Nikotinet i e-cigaretter är utvunnen ur tobaksplantan. Och tobaksodling är en gigantisk miljöbov. Eftersom man inte röker själva bladen får man i sig mindre av skadliga bekämpningsmedel. Nikotin ger ökat adrenalinpåslag och oxidativ stress och är skadligt för hjärna, hjärta och kärl. De hälsoriskerna försvinner inte bara för att man får i sig nikotonet i form av en e-cigarett, enligt forskningen.      

E-cigaretter har dessutom alldeles egna hälsofaror - i form av smaktillsatser. Och det gäller alltså även för de som är nikotinfria. Det säljs 7000 typer av e-vätskor med olika smaker, alltifrån bubbelgum och jordgubbsmilkshake till kaffe med donut. Det finns till och med e-vätskor med vitamintillskott. Fruktiga smaker är mest populära bland yngre. 

E-cigaretterna lanseras som att det är ofarlig vattenånga man drar i sig. Men det visar sig att smaktillsatserna är ett stort problem. I regel används smaktillsatser som är "GRAS", godkända att förtära. "Men det betyder inte att det som är okej att äta är ofarligt att röka. När molekyler hettas upp kan de också bilda nya föreningar." säger Louise Adermark. Många återförsäljare kokar också ihop sina egna blandningar och smaker. Eftersom fenomenet är nytt finns det sannolikt många hälsorisker som är okända idag. 

Kroniska skador och "popcornlunga"

Forskarna har hittat tusen godkända smaktillsatser som är riskabla att inhalera. En del ger permanenta skador på lungorna. I USA talar forskarna om "popcornlunga". Detta på grund av att smaktillsatser som är vanlig i smörsmakande popcorn kan ge allvarliga och långvariga inflammationer i lungorna om de inhaleras.

Smakämnena visade sig kunna orsaka oxidativ stress, dna-förändringar och celldöd.  I försök där djur utsatts för ånga med smaktillsatser såg man också direkta skador på hjärnan - att minne och inlärning försämrades. Man blir alltså dummare av e-cigaretter. De smaksätts dessutom ofta med socker, och rökare av e-cigaretter har visat sig ha sämre munhälsa. 

Det ska sägas att de flesta hälsoforskare är överens om att rökning av vanliga cigaretter är det värsta man kan göra för sin hälsa. Även om man kombinerar effekten av andra hälsorisker som övervikt, ett stillasittande liv, stress och rött kött kommer man knappt upp i den skadliga effekten av tobaksrökning.     

Men även som medel för rökavvänjning är E-cigaretten dålig. Trots att den ofta marknadsförs så är det ingen effektiv metod. Istället slutar det ofta med att man blir "dual user", dubbelanvändare, röker både e-cigaretter och konventionella cigaretter och ökar sitt totala nikotinintag. E-cigaretter är också en inkörsport till att börja röka vanliga cigaretter.