Föda i bilen en risk<br />för mamma och barn

En flicka fick födas i en bil. Det är farligt för både mamma och barn, skriver Anna Bäsén.

Foto: Privat

En flicka fick födas i en bil. Det är farligt för både mamma och barn, skriver Anna Bäsén.

Stressigt, otryggt och osäkert.

Att föda barn i bilen medför ökade risker för både mamma och barn.

Den här gången gick det bra.

Men vi kan komma att förlora barn.

Andra har också läst

Alla kvinnor borde förstås ha rätt till en trygg förlossning med en barnmorska som stöd.

Men verkligheten i Sverige ser annorlunda ut.

I sex svenska län finns orter där kvinnor måste åka mer än 20 mil för att föda. Det finns byar där kvinnorna har 35 mil till sjukhus.

Det finns både fördelar och nackdelar med att centralisera förlossningsvården. Att det är svårt att rekrytera personal var ett viktigt argument för att lägga ner BB i Sollefteå. Att färre enheter utför fler förlossningar kan öka kunskapen där, helt enkelt eftersom man blir skickligare på sådant man gör ofta. I synnerhet kan centralisering ge bättre säkerhet vid komplicerade förlossningar.

 

LÄS MER: Första bilbebisen född efter att BB lagts ner

 

Samtidigt är det en realitet att födslar utanför sjukhus innebär en ökad risk för mamma och barn.

"Risken är om barnet inte andas när det kommer ut och behöver hjälp med andningen. Och om moderkakan avgår och mamman får en blödning kan hon förblöda i värsta fall", säger Marc Bygdeman, professor emeritus i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Enligt finska professor Mika Gissler börjar risken för transportförlossningar öka när man har mer än 35 kilometer eller 40 minuter till närmaste sjukhus. Det i sin tur ökar risken för barnen, i synnerhet de som föds för tidigt. Barn som föds för tidigt oplanerat utanför sjukhus har sex gånger så hög risk att dö. Han räknar med att risken för komplikationer vid en normal graviditet är ungefär dubbelt så hög för den som föder utanför sjukhus.

En förlossning utanför sjukhus blir ofta dramatisk för kvinnan. En otrygg förlossningsupplevelse kan självklart öka rädslan och oron inför nästa graviditet och förlossning.

 

LÄS MER: Här får de kurs för att föda i bilen

 

Enligt uppskattningar från Malmö högskola som tidningen Dagens Medicin rapporterat om är det ungefär 1 barn av 1 000 som i västvärlden föds genom planerad hemförlossning. Ungefär lika många föds utanför sjukhus av misstag. Men det kan vara fler, mörkertalet är stort. I Sverige finns tyvärr ingen ordentlig statistik idag över hur många barn som föds oplanerat utanför sjukhus.

I de flesta fall går det bra när barn föds oplanerat utanför sjukhus. Emma Andersson och pappa Jim Bylund fick en skräckupplevelse, men deras lilla dotter klarade sig. Tack och lov.

Men när sjukhus läggs ner och fler kvinnor får längre till BB innebär det också att fler barn utsätts för risker och kanske dör. Man kan argumentera för att det är ett fåtal barn som drabbas. Och det är helt sant. För en ort som Sollefteå kan det kanske innebära en allvarlig incident vart tredje år.

Men tänk den dagen det är ditt eget barn som dör. Eller din dotters barn. Eller din systers barn. Då blir den vårdpolitiska kalkylen ett bittert hån.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här