1 av 2: "Kalla fakta" granskar nu den nya patientsäkerhetslagen
2 av 2

Ett hån mot alla de som far illa i vården

Läkarlegitimationen är personlig – men läkaren slipper ta personligt ansvar om en patient skadas eller dör. 

Det är effekten av de senaste årens förändringar. Patienternas möjlighet att få sin sak prövad av en opartisk instans har begränsats kraftigt. 

Det strider mot den allmänna rättskänslan. Och det är ett hån gentemot de som farit illa i vården.

Granskningen av vården har flyttats från individ- till systemnivå. Man ska ”inte leta syndabockar”, heter det. 

Men effekten blir att patienter upplever sig helt maktlösa mot sjukvården. Utan att vården för den delen blir säkrare. 

Läkare och annan legitimerad vårdpersonal kan inte längre ”prickas”, det vill säga få en varning eller en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. 

Samtidigt har det blivit svårare för patienter att klaga på vården, och få en oberoende prövning. HSAN är den instans som har mest muskler, genom att de kan dra in legitimationen eller utfärda prövotid. Men patienter får inte längre anmäla dit. 

Och numera ska Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bara utreda de mest allvarliga händelserna, som när någon dött eller fått bestående skador. 

I stället ska patienten i första hand vända sig till den läkare eller den klinik man är missnöjd med. Man behöver inte vara politiker eller vårdbyråkrat för att fatta att det kan kännas både obehagligt och helt fel. 

Nästa instans är landstingens egna patientnämnder, som varken bedömer, utreder eller kritiserar. Patientnämnderna har inga sanktionsmöjligheter alls utan ska i princip bara medla. Fullkomligt tandlösa. 

Det ska sägas att flera patientnämnder ändå varit kritiska till inskränkningarna i patienträttigheterna. Samtidigt som Läkarförbundet lobbat för dem. 

Som patient är du i totalt underläge från början gentemot läkare och annan vårdpersonal. Att du sen inte ens kan få en oberoende granskning om du blivit illa behandlad eller skadad är ett hån. Det strider mot de flesta människors uppfattning om vad som är rätt. I förlängningen skadar det här förtroendet för sjukvården. Ja, faktiskt också för samhället. Riv upp och gör om!

 

LÄS MER av Anna Bäsén: Privat eller offentligt är mindre viktigt 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!