1 av 2: Fler och fler branscher och yrkesgrupper ansluter sig.
"Den som är i underordnad position drabbas oftare. Det syns även i de kvinnliga läkarnas upprop", skriver Anna Bäsén.
2 av 2: "Den som är i underordnad position drabbas oftare. Det syns även i de kvinnliga läkarnas upprop", skriver Anna Bäsén.

Doktorn är en kvinna – och hon är förbannad

Kvinnor i människonära yrken – som sjukvården – är särskilt utsatta för sexuella trakasserier.

Nu säger läkarna ifrån. Och det med stor kraft. 

10 400 kvinnliga läkare samlas i det största uppropet hittills.

Efter me too blir inget som förr.  

De som har människonära yrken, som på restaurang och i vården, är särskilt utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. De är nära andra människor, även fysiskt. Det syns tydligt när man tittar på statistik och undersökningar av utsatthet för sexuella trakasserier. Kvinnliga läkare kan utsättas av kolleger, patienter och deras anhöriga.  

 

LÄS MER: Över 10 000 läkare i upprop mot trakasserier

 

Hälften av alla kvinnliga läkarstudenter har känt sig diskriminerade utifrån kön. Den som är i underordnad position drabbas oftare. Det syns även i de kvinnliga läkarnas upprop. Många berättelser handlar just att man utsatts för kränkande tilltal, tafsande och ibland även våldtäktsförsök av en man i överordnad ställning som en handledare, överläkaren eller professorn. Den strikta hierarkin i sjukvården kan också bidra till att göra kvinnliga läkare utsatta. För precis som i andra branscher handlar sexuella trakasserier ofta inte om sex utan om maktutövande, att sätta någon på plats genom att förminska och kränka. 

 

SvD var först med att publicera vittnesmål från de kvinnliga läkarna. Som att en äldre kirurg som under en operation frågar sin manliga kollega "om de skulle slänga ut de kvinnliga studenterna från operationssalen eller om de skulle våldta dem först.”

Ett annat isande obehagligt exempel är en minnesramsa från läkarutbildningens anatomikurs: ”If you want to rape a girl, cut the obturator nerve.”

Vissa läkarspecialiteter, som ortopedi, är utpräglat mansdominerade. Jag har själv arbetat som undersköterska på ortopeden och sett vilka machoattityder, hierarkier och mossiga könsroller som kan frodas. En del i personalen verkar ha förläst sig på Vita serien, där läkaren alltid är en man, sjuksköterskan alltid är en kvinna och ljuv romantik uppstår. 

 

Jag minns särskilt ett tillfälle när jag berättade för en kollega, en kvinnlig operationssjuksköterska, att jag funderade på att plugga till kirurg. Hon blev förfärad och sade, utan ironi: "Det är bara de allra bästa som kan bli kirurger. Men du kan ju bli sjuksköterska och gifta dig med en kirurg." Man kan skratta åt det. Men samtidigt är det väldigt sorgligt. Kvinnliga läkare har en del ålderdomliga föreställningar och hierarkier att slåss mot.  

De flesta trakasserier och övergrepp i sjukvården anmäls inte. Precis som i andra branscher. Mörkertalet är enormt. 

Landstingen har inte rykte om sig att vara särskilt goda arbetsgivare. I läkarkrisens Sverige, med stor brist på personal, är dags för dem att spotta i nävarna och visa att de tar det här på allvar. Sexuella kränkningar måste utredas och arbetsgivarna måste jobba aktivt mot såväl sexuella trakasserier som strukturellt förtryck på arbetsplatserna. 

 

Men vittnesmålen från kvinnor kommer från i stort sett alla yrkeskategorier. Därför vilar det förstås ett tungt ansvar på arbetsgivare i alla branscher. 

Väldigt många fackförbund har också anledning till självkritik. Jag har tidigare inte sett något fackförbund lyfta frågan om sexuella trakasserier med kraft. Det är hög tid för facken att driva på. Det här handlar både jämställdhet och arbetsmiljö, kvinnor måste kunna känna sig trygga på jobbet och ha möjlighet att arbeta och göra karriär på samma villkor som män. 

Arbetslivet kommer inte att bli som förr efter me too. Tystnaden är bruten. Det går inte att backa bandet.  

Och det är verkligen dags att slopa vita serien-schablonerna om sjukvården. Idag är kvinnorna i majoritet på läkarprogrammet.

Så jo, doktorn är en kvinna. Och hon är förbannad och kräver att bli behandlad med respekt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!