Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Krönikörer>Anna Bäsén

Publicerad 26 dec 2015 05:49

Det är inte de rika som Vitaepro profiterar på

2 442 kronor. Så mycket kostar det att prenumerera på Vitaepro i ett år. Om man inte gör som Niclas Wahlgren i reklamfilmen och dubblar dosen. Då landar kostnaden på 4 416 kronor.

Det är en kännbar utgift för de allra flesta. Och kanske särskilt för målgruppen. De sjuka och de äldre, människor som har ont i muskler och leder, som känner sig trötta och utmattade. Det är inte direkt rika människor som de norska mångmiljonärerna profiterar på.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sanningen är att en pillerprenumeration är att slänga pengarna i sjön. Kosttillskottet innehåller ämnen de flesta av oss redan får i sig tillräckligt av. C-vitamin, exempelvis, ska enligt företagets reklam bidra till att minska trötthet och utmattning. Att svenskar, i modern tid, drabbas av bristsjukdomen skörbjugg är extremt sällsynt. Det vore faktisk rent sensationellt om det hände. Vitaeproreklamen skulle vara dråplig om den inte samtidigt var så genomcynisk och rutten.

Kosttillskott är en jätteindustri. Vi knaprade piller som Vitaepro för 4,5 miljarder förra året. Och försäljningen ökar stadigt.

Samtidigt så är kontrollen dålig. Ansvariga myndigheter har varken resurser eller kunskap för att röja upp i den vildvuxna tillskottsbranschen.

Vitaelab är ett paradexempel på ett storföretag som framgångsrikt lyckats töja gränsen för det tillåtna. Företaget får nämligen inte säga att pillren kan bota eller förebygga sjukdom. Men med smart vässade formuleringar och köpta kändis- och kundvittnen får Vitaelab sjuka och hängiga svenskar att TRO att produkten är rätta kuren mot deras sjukdomar och hälsoproblem.

Enligt reklamen blir man dessutom smal, stark, pigg och helt oemotståndlig för det motsatta könet. Det skulle vara humoristiskt om det inte samtidigt var så sorgligt.

Att svenska Konsumentverket driver en rättslig process mot de störtrika norska pillerkrängarna är jättebra. Men mycket mer behövs:

Kommuner och myndigheter måste få bättre muskler att hålla efter industrin. Det behövs fler kontroller av vad produkterna egentligen innehåller och vad tillverkarna påstår om dem.

Konsumenterna måste få bra och oberoende information om kosttillskott. Här har Livsmedelsverket ett stort ansvar, att nå ut på ett mer effektivt sätt.

Kosttillskott kan ha biverkningar. De kan vara farliga, rent livsfarliga, att överdosera, de kan "krocka" med läkemedel och vara helt olämpliga för vissa personer. Därför behöver läkare bättre kunskap och de måste lära sig att fråga patienterna om vad de stoppar i sig.

Få vet att man kan rapportera biverkningar av kosttillskott till Livsmedelsverket. Ändå finns faktiskt biverkningsrapporter kring Vitaepro, om bland annat allergi, leverpåverkan och blödningar. Vi måste få ett fungerande biverkningssystem för tillskott, precis som för läkemedel. Och tillskottsföretagen måste tvingas att informera om biverkningar mycket väl synligt i reklamen och på förpackningen.

Visst har vi människor ett eget ansvar för vad vi köper. Men den som mår dåligt, kanske har svåra smärtor eller är deprimerad, har ett klart nedsatt försvar mot Vitaeproreklamens löften. I dag är samhället dåligt på att skydda dessa extremt utsatta konsumenter. Det måste bli bättre, och det nu!

Relaterat