Användningen av digitala tjänster har exploderat, landstingens kostnader skenar och nätvården får tuff kritik.
1 av 2: Användningen av digitala tjänster har exploderat, landstingens kostnader skenar och nätvården får tuff kritik.
2 av 2 Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Den explosionsartade ökningen visar att något är fel i den vanliga vården

Nätläkarna fixar de flesta diagnoser, sjukintyg och recept - dygnet runt. 

Användningen av digitala tjänster har exploderat, landstingens kostnader skenar och nätvården får tuff kritik. 

Men om den vanliga sjukvården var bra och lättillgänglig skulle appdoktorerna inte ha så många patienter.   

Vårdcentralen i min förort har stora problem. Läkare vill tydligen inte jobba där. Därför skulle jag få vänta i sex veckor på en läkartid, sa sjuksköterskan i telefonen och beklagade situationen. 

Jag kunde inte vänta. Att gå med urinvägsinfektion i sex veckor är inte att rekommendera. Infektionen kan sprida sig, njurarna skadas och kan ge livshotande blodförgiftning

Så jag använde en nätläkarapp. På mindre än tio minuter hade jag "träffat" en läkare och fått ett recept på antibiotika. Kritiker tycker att det är oseriöst att skriva ut antibiotika utan fysisk undersökning och provtagning. Det är lätt att förstå den invändningen. Antibiotikaresistenta bakterier är ett enormt problem. Och slarvig förskrivning av antibiotika driver på det. Men jag måste erkänna att jag var så lättad över att få mitt recept. 

Och jag är inte ensam. Allt fler söker vård digitalt. Men trots 300 000 nätläkarbesök så avlastas inte den vanliga sjukvården. Det kan till och med vara tvärtom, att de digitala tjänsterna kan göra att vi konsumerar mer vård, enligt tidningen Dagens Medicins enkät

 

Man kan ju tro att nätläkartjänsterna är populära i glesbygden där det är långt till närmaste vårdcentral. Men så är det inte. Tvärtom. Det är Stockholmare som är flitigast användare av digitala läkartjänster. Flest digitala läkarbesök gör de som bor i Vaxholm, Tyresö och Lidingö. Orter som Jokkmokk, Dorotea och Nordmaling ligger i botten. 

Nätläkartjänsterna har blivit en dyr överraskning för landstingen och har också fått skarp kritik. Kritikerna menar att vårdapparna ger högre kostnader för patienternas landsting, dränerar den fysiska vården på resurser och kan leda till att riktiga vårdcentraler måste stänga. Nätläkarna handlar smartness och snabba, säkra och enkla cash enligt kritiska läkare i en debattartikel i DN häromdagen.

 

Nätbolagen anklagas också för att hota patientsäkerheten. Läkare i den vanliga vården ifrågasätter exempelvis hur man kan ställa diagnoser på till exempel öroninflammation och lunginflammation via ett videosamtal. Dessutom anklagas nätläkarna för att skriva sjukintyg på lös grund. Enligt rektor Johan Lundström på Nacka gymnasium använder elever nätläkare för att kunna skolka. De ser till att få sjukintyg av nätläkare - fast de är friska.  

Ett problem är att det inte finns några regler för hur nätläkarna ska arbeta, vilka diagnoser som kan ställas via videosamtal eller chatt. Nätläkarmarknaden växer - och regelverket hänger inte med. Utvecklingen har gått mot att nätläkare gör allt mer avancerade insatser, som att skriva sjukintyg. Det är bra att regeringen nu tillsätter en utredning för att se hur man kan försöka styra upp marknaden.  

Men regering och landsting måste också fråga sig varför vi patienter söker oss till nätläkare i stället för att gå till den vanliga vårdcentralen. Primärvården har stora problem, bland annat med tillgänglighet. Jag är ju själv ett exempel på det. När det inte går att få tid hos en läkare på den fysiska vårdcentralen löste jag problemet med en läkare i appen.

 

Nätläkarna är här för att stanna. Men den explosionsartade ökningen visar att något är fel i den vanliga vården. Det måste gå att få träffa en fysisk läkare inom rimlig tid.  Personalflykten från primärvården måste stoppas. Läkarna måste få en rimlig arbetsmiljö så att de vill stanna. 

Det är möjligt att nätläkarna också ökar konsumtionen av vård. Men det kanske fanns också ett uppdämt behov av sjukvård som inte tillgodosetts förut.  

Och om den vanliga sjukvården fungerar bra så kommer behovet av appdoktorer att minska. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!