Bortskämda lyxkrav ska inte bekostas med skattemedel

Sjukhusmaten är oerhört viktig. Den ska vara god, näringsrik och helst också vacker att se på. 

Men sjukhusköken har ett allt mer komplicerat jobb med att tillgodose de olika matönskningarna. Exempelvis äter allt fler svenskar gluten- och laktosfritt. Inte för att de måste utan för att de vill.  

En del av kritiken mot sjukhusmaten är högst befogad. Men det måste finnas gränser för hur bortskämda krav som ska bekostas med skattemedel. 

Lill-Babs "tvingades" äta mikrade Wallenbergare med potatismos, vaniljglass och inlagda persikohalvor när hon låg på sjukhus. Mot detta rasade Malin Berghagen på Instagram. Lill-Babs dotter förordar gluten- och laktosfritt för hälsans skull och i ett "stenhårt team" köpte anhöriga med sig mat och färskpressade juicer till sin nödställda mor. 

Det här blev startsignalen till en diskussion om sjukhusmaten. Och det behövs. 

Jag tycker att sjukhusmaten är jätteviktig. Den ska smaka bra, innehålla mycket näring och vara fin att se på. 

Sarah Genitz mamma var undernärd, och här är maten som hennes mamma serverades. "Jag tycker det är katastrof", säger Sarah Genitz. Foto: Privat

 

LÄS MER: Cancersjuke Sebastian, 2, får oätlig sjukhusmat 

 

Det är också viktigt att maten är anpassad efter den som ska äta den. Skröpliga äldre sjuka människor är vanliga på våra sjukhus. Alldeles för många av dem är undernärda. De behöver i regel ofta mat med betydligt mer kalorier, protein och fett än vad unga friska kontorsarbetare ska ha. Skröpliga äldre, som ofta har dålig aptit, borde också få mat de tycker om och känner igen. Husmanskost som Wallenbergare med potatismos är därför inte alls tokigt. 

Kocken Leif Mannerström har helt rätt i att sjukhusmaten är alldeles för dålig på många håll och att den måste tillredas med "lite omsorg och värme". 

 

Ellinor, som är mamma till Sebastian, 2, som ligger på sjukhus, menar att sjukhusmaten som serveras varken ser aptitlig ut eller smakar särskilt gott. Foto: Privat


LÄS MER: Anna, 25, slåss mot den usla sjukhusmaten

 

Samtidigt har vi allt fler och allt mer varierande krav på maten. Jag har full förståelse om sjukhusköken har svårt att hänga med i mattrenderna. Väldigt många svenskar undviker laktos, utan att vara laktosintoleranta. På samma sätt ratar många svenskar gluten, utan att vara glutenintoleranta. Vi är vegetarianer, veganer och flexitarianer. Det ska vara sockerfritt, antibiotikafritt, ekologiskt, klimatsmart och helst svenskt. En del ska också ha särskild kost av religiösa skäl.

I skolköken har man kämpat med de ökade kraven på specialmat länge. På vissa håll ska nästan varannan elev ha specialkost. I ett uppmärksammat fall fick en familj igenom att barnen skulle få svensk mat i skolan. Det här blir dyrt - och krångligt.

 

LÄS MER: Patriks ilska över morfaders sjukhusmat 

Eva-Maria Jansson, 65 år, hade gjort ett ingrepp i hjärtat på Akademiska sjukhuset i Uppsala när hon serverades potatismos och köttbullar. Foto: Privat

 

Sjukhusmaten måste bli bättre. Den måste också få kosta. För under- och felnäring är dyrt och dödligt. Mycket har fått rulla på i gamla trista hjulspår. Det borde vara en självklarhet - och behöver inte så mycket dyrare - att det finns färsk frukt och fräscha grönsaker vid varje måltid. 

Men det får också finnas gränser för bortskämda lyxkrav - som färskpressade juicer. Jag vill inte bekosta Malin Berghagens grässmakande "spirulina smoothe" (sic) eller hennes lätt friterade fetaost med "lavendel honung" (sic) med mina skattekronor om hon skulle hamna på sjukhus. Dessutom skulle min 85-åriga pappa inte känna igen en spirulinasmoothie om den så kom och bet honom i näsan. Och han skulle garanterat hata grässmaken. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!