En allmän screening skulle leda till att för många män behandlas i onödan, enligt Socialstyrelsen.
1 av 2: En allmän screening skulle leda till att för många män behandlas i onödan, enligt Socialstyrelsen. Foto: ROGER VIKSTRÖM
PSA-screening görs via blodprov.
2 av 2: PSA-screening görs via blodprov. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Beslutet om screeningen kan behöva rivas upp snart

Det blir ingen allmän screening med PSA-prov för prostatacancer. 

Metoden är för osäker och skulle leda till att män behandlades i onödan, enligt Socialstyrelsen. 

Men beslutet kan behöva rivas upp snart. Nya och mer träffsäkra tester är under utveckling. 

 

För många falskt positiva träffar vilket orsakar oro och lidande och leder till onödiga ingrepp. Det är den vanligaste kritiken mot screening, när man undersöker hela grupper i befolkningen för en viss sjukdom. Samma kritik fanns, och finns fortfarande, när det gäller mammografi för att upptäcka bröstcancer hos kvinnor. 

Samma kritik gör att Socialstyrelsen nu inte rekommenderar screening med PSA-prov för att upptäcka prostatacancer hos män mellan 50 och 70 år. 

Varje år får ungefär 10 000 män diagnosen prostatacancer. Ungefär 2 400 dör varje år.

Patientföreningarna mot prostatacancer har lobbat intensivt för att få igenom en allmän screening. ”Faktum är att det skulle rädda livet på en massa män. Tidig upptäckt – det är där som nyckeln sitter”, sade Kjell Brissman, styrelseordförande för Prostatacancerförbundet, till Metro häromdagen.

Men patientföreningarna blir besvikna idag. Socialstyrelsens utredning som granskat den forskning som finns säger nej. Det finns inte tillräckligt vetenskapligt underlag som stöder att nytta överväger de negativa effekterna. PSA-prov är alldeles för trubbigt och oprecist. En vanlig orsak till förhöjda PSA-värden är godartad prostataförstoring. Vården skulle behandla för många tumörer som aldrig skulle utvecklats till en farlig sjukdom. ”Det finns en risk att screening skulle kunna göra alltför stor skada – i form av överdiagnostik, överbehandling och biverkningar” säger Lars-Torsten Larsson, ordförande i myndighetens screeningråd, i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Ingen allmän screening av prostatacancer 

 

Myndigheten poängterar också att flera andra länder, som Norge, Storbritannien och Kanada,  avråder från prostatacancerscreening. Socialstyrelsen lyfter också fram en  svensk studie som visar att det på 14 års sikt är mer än tio gånger så många män som överdiagnostiseras med en icke dödlig prostatacancer, än som undviker död på grund av screeningen. 

Biverkningarna av behandlingen kan vara besvärliga, som erektionsproblem, urininkontinens och ändtarmsbesvär.

För de män som ändå vill ta ett PSA-test kommer möjligheten att finnas kvar, men det blir alltså inte någon allmän undersökning.

Men alternativa och mer träffsäkra sätt att avslöja prostatacancer är under utveckling. Ett av de tester som är mest hoppfulla kallas Stockholm-3. Det testet kombinerar flera olika prover. Socialstyrelsen kan komma att behöva ompröva beslutet att nobba screening ganska snart.    

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!