Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Max Stenbeck dog på måndagen 30 år gammal i sviterna av diabetes.Max Stenbeck dog på måndagen 30 år gammal i sviterna av diabetes.Max Stenbeck dog på måndagen 30 år gammal i sviterna av diabetes.
Max Stenbeck dog på måndagen 30 år gammal i sviterna av diabetes. Foto: Pressbild

Bäsén: Kan vara en mycket farlig sjukdom

Det går att ha ett ganska bra liv med diabetes.

Men man ska inte hymla med att det kan vara en mycket farlig sjukdom.

Att en så ung människa som Max Stenbeck dör i sviterna av sjukdomen är en tragedi. Han blev bara 30 år, men hade lidit av diabetes i tio år.

Diabetes är egentligen inte en sjukdom, utan flera. Gemensamt är att kroppens förmåga att omsätta socker är försämrad. De mest kända formerna av diabetes kallas typ 1 och typ 2.

Typ 1 diabetes hette förr ungdomsdiabetes, eftersom man ofta drabbas tidigt. Den som har typ 1 diabetes måste ha behandling med insulin.  Den här sjukdomen drabbar allt fler och går ner i åldrarna.

Typ 2 diabetes kallades tidigare åldersdiabetes, eftersom risken ökar med stigande ålder. Men benämningen har ändrats, inte minst på grund av att allt yngre, även barn insjuknar numera. Vid typ 2 diabetes tillverkar kroppen insulin, men inte i tillräcklig mängd. Även typ 2 diabetes blir allt vanligare.

Diabetes - en dödlig sjukdom

Diabetes är en dödlig sjukdom. Men i dag kan den behandlas. Innan insulinet kom 1922 kunde en tioåring som drabbades av typ 1 diabetes räkna med att överleva i något eller max några år. I dag kan samma tioåring räkna med en återstående livslängd på sextio år. Men fortfarande kan diabetikern inte räkna med att få leva lika länge som den som inte har sjukdomen.

Diabetesbehandlingen har gjort enorma framsteg. Förutom insulin och andra läkemedel är ett viktigt inslag att lära diabetikern ta kontroll över sitt blodsockervärde. Allt detta för att minska risken för både akuta och långsiktiga komplikationer. Noggranna råd om mat, alkohol och motion är en del av behandlingen vid alla former av diabetes. Ska man säga något positivt om den här grymma sjukdomen så är det att de flesta av oss skulle må bra av att leva så regelbundet och sunt som diabetiker rekommenderas att göra.

Risken att dö i förtid - dubbelt så hög

Men trots forskning och bättre mediciner är det fortfarande ganska vanligt med komplikationer, exempelvis i form av skador på njurar, ögon, nerver och blodkärl.

En färsk svensk studie från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet visar att risken att dö i förtid är dubbelt så hög för den med typ 1 diabetes som för normalbefolkningen. Och detta hos de diabetiker som verkade ha blodsockret under kontroll, med bra genomsnittsvärden. För typ 1 diabetiker med dålig blodsockerkontroll var överdödligheten åtta-tio gånger så hög som för normalbefolkningen. En förklaring till den ökade dödligheten är diabetesrelaterade följdsjukdomar som hjärtkärlsjukdomar och stroke. För de yngre diabetikerna, under 40 år, var akuta komplikationer i form av för höga eller för låga blodsockervärden en vanlig dödsorsak.

Max Stenbecks sörjande familj vill inte ha blommor - utan ser hellre att pengarna doneras till American diabetes foundation. Det är en fin gest. Diabetes är en folksjukdom som stjäl år och liv. Tillsammans kan vi hjälpas åt att bekämpa den.