Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BÄSÈN: Alla äldre borde ha råd med mat!

Hur många vanliga löntagare har råd att lägga 4 623 kronor per månad på mat?

Så mycket kostar maten nämligen i den dyraste kommunen Tibro, visar Expressens granskning.

Men äldre med skral pension tvingas punga ut med den summan. I billigaste kommunen Lund är avgiften nästan bara en tredjedel av detta, 1 838 kronor per månad.

Susanne Öhrling, sakkunnig på PRO, rasar mot de enorma skillnaderna mellan kommunerna. "Så här får det inte vara. Kommunerna måste bättra sig!"

Dyra kommuner säger gärna att de tar ut ett självkostnadspris för maten. Att de räknar in alla utgifter för att laga och servera mat. Ekvationen stämmer säkert för kommunernas räknenissar. Men ser man det ur ett vanligt konsumentperspektiv är det ett vansinnigt argument. Enligt Konsumentverkets kostnadsberäkningar är matbudgeten för äldre kvinnor till 1 640 kronor i månaden och för äldre män 1 910 kronor. Kostnaderna för maten kan bli mer än dubbelt så höga när man flyttar in på ett äldreboende! Att bli gammal och sjuk, och inte längre klara av att handla och laga sin mat själv, kan bli våldsamt dyrt.

 

Höga matavgifter slår hårt mot äldre med svag ekonomi. Maten ingår nämligen inte i "maxtaxan" för äldrevård. I vissa kommuner tycks matavgifterna fungera som ett dragspel i budgeten. I kristider höjer man helt krasst priset.

För äldre som behöver mycket hjälp kan den totala kostnaden för mat och alla andra olika avgifter för sjukvård och omsorg bli alltför stora. I en del kommuner tvingas äldre söka socialhjälp för att klara utgifterna. Både PRO och Socialstyrelsen har larmat om att alla olika avgifter riskerar att stjälpa de äldres ekonomi.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar äldrematen där du bor

 

Kommuner med höga matavgifter argumenterar för att deras mat håller god kvalitet. Men det finns inte alltid ett direkt samband mellan hur mycket äldre betalar och hur nöjda de är med maten. I Hjo är avgiften hög och de flesta gamla tycker att maten smakar bra. Men i grannkommunen Tibro där maten kostar ännu mer får den inte lika högt betyg. I Lund, landets billigaste kommun, är de äldre rätt så missnöjda. Men i Höör, som också har låg avgift, tycker ganska många att maten smakar bra. Det verkar alltså inte vara så att de äldre alltid tycker att de får den kvalitet de betalar för.

 

Vi vet att dålig mat är ett återkommande problem i äldreomsorgen. Det är helt oacceptabelt. Maten betyder enormt mycket för äldre. Det är ofta ett av de sista glädjeämnena man har kvar. Måltiderna ska vara något att se fram emot, en källa till glädje och njutning.

Alla äldre borde ha rätt att få mat som är näringsrik, vacker att se på och som smakar bra. Och alla äldre borde också ha råd med maten!