Barmhärtighet kan vara "dödsängelns" motiv

1 av 2

Sjuksköterskan misstänks ha mördat tre patienter genom att injicera dem med en dödlig cocktail av bland annat morfin och stesolid.

Foto: PRIVAT

2 av 2: Sjuksköterskan misstänks ha mördat tre patienter genom att injicera dem med en dödlig cocktail av bland annat morfin och stesolid.

Barmärtighet, girighet eller egen galenskap.

Det är vanliga motiv hos "dödsänglar" på sjukhus och äldreboenden.

Bristande kontroll i vårdmiljön ger dem både offer, tillfälle och mordredskap.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Läkaren eller sjuksköterskan som dödar patienter, ofta äldre och svårt sjuka, är en återkommande typ av brottsling. De skildras också ofta i fiktionen, i tv-serier och filmer. Kontrasterna blir stora när vårdpersonal, som ska rädda liv, dödar sina patienter. "Dödsänglarna" är själva motsatsen till den Hippokratiska eden; Att aldrig skada, om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta.

Jag googlar på sjuksköterskan. Hon har en allvarlig min, ser vårdad ut, välsminkad, ung och vacker. Verkligen inte schablonbilden av en mördare.

 

Den 32-åriga kvinnan har dömts till livstids fängelse för mord i tre fall och ett mordförsök. Morden utfördes genom dödliga doser morfin blandat med stesolid. Sjuksköterskan i Nykøbing Falster i Danmark nekar till anklagelserna. I dag tas fallet upp i högre instans, danska motsvarigheten till hovrätten. Jag ringer Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Det är också troligt att hon döms skyldig igen. "Det är det mest sannolika."

Åklagaren har inga konkreta bevis, som DNA. Däremot finns en rad indicier. Enligt åklagaren hade man sett att hjärtstopp och andra akuta komplikationer var vanligare på de avdelningar där kvinnan arbetat och skedde vid de tider hon varit i tjänst. Hennes kolleger har berättat att de misstänkt att kvinnan dödar patienter.

Jerzy Sarnecki menar att fallet med den 32-åriga sjuksköterskan är typiskt. Vårdmiljön förser sådana personer med både tillfälle och mordredskap. Tillfället och vårdens struktur gör dåden möjliga.

Offren är oerhört försvarslösa, ofta helt hjälplösa. Förövaren har också tillgång till potentiella mordvapen som narkotika eller andra dödliga preparat. Ju högre upp i vårdhierarkin, desto enklare blir det för mördaren. En läkare eller sjuksköterska har lättare att få tag på dödliga doser morfin och stesolid än en städerska. Det är ju i regel sjuksköterskan som har nyckeln till medicinskåpet.

 

Vårdmördarnas motiv varierar, förklarar Jerzy Sarnecki. En del påstår sig döda av barmhärtighet, för att de inte står ut med att se patienterna lida. Det kan också finnas ekonomiska motiv, att man stjäl eller bedrar patienten för att komma över egendom. Psykisk sjukdom hos mördaren kan också spela in. "Sådana här personer kan både vara empatistörda eller vara för empatiska." säger Jerzy Sarnecki.

Men vården kan försvåra och till och med sätta stopp för dödsänglarna. Det handlar om att täppa till säkerhetsluckor. Man behöver vara noggrann med vilken personal man anställer och ha strikt kontroll över potenta läkemedel. Det krävs också skärpt vaksamhet, att bisarra eller underliga dödsfall uppmärksammas, även på avdelningar där patienter är svårt sjuka och döende.

I sommar får vi veta om sjuksköterskan återigen döms för mord.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här