Äntligen ska den laglösa skönhetsbranschen regleras

1 av 2: Här är några av dagens största inrikesnyheter.

Enligt nya lagförslagen ska bara legitimerade läkare med adekvat specialistutbildning få utföra estetisk kirurgi. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX NORWAY

2 av 2: Enligt nya lagförslagen ska bara legitimerade läkare med adekvat specialistutbildning få utföra estetisk kirurgi. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Den svenska skönhetsindustrin är rena rama vilda västern.

Vem som helst får injicera människor i ansiktet med botox, världens starkaste gift, och fillers.

Läkare helt utan adekvat utbildning har kunnat sätta kniven i skönhetstörstande kvinnor och män.       

Nu kommer regeringen med ett lagförslag om skärpta regler. Äntligen!  

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Vi tror att det är ordning och reda i Sverige. Att det finns regler, kontroll och krav på utbildning. 

Jag blev själv rätt förvånad när jag gjorde research för min bok Allt du behöver veta om skönhetsingrepp. Det visade sig att skönhetsindustrin är laglös. Sverige är ett av de minst reglerade länderna i Europa. 

Vem som helst får sätta antirynksprutor med världens giftigaste ämne, botox, i ansiktet på människor. Det samma gäller för sprutor med fillers, som bland annat används för att förstora läpparna. Det ställs mycket högre krav på både hygien och säkerhet om man ska öppna en restaurang än om man utsätter människor för riskabla skönhetsingrepp. 

Kraven på skönhetsoperationer är också låga. Vilken läkare som helst kan sätta kniven i folk och stoppa in bröstimplantat, suga ut fett eller skära bort hängande skinn. Utan att det behövs vare sig kunskap eller erfarenhet. 

Detta trots att skönhetsingrepp faktiskt kan skada, vanställa och i extrema fall vara dödliga.

De kvinnor och män som drabbas av komplikationer är rättslösa. Det finns inte ens krav på att skönhetsklinikerna ska ha försäkring. 

LÄS MER: Jeanettes läppar sprack 

Jag har pratat med många förtvivlade som drabbats. De har trott att de var trygga, att det är ordning och reda i Sverige.

Myndigheter, exempelvis Socialstyrelsen, Konsumentverket och HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, har bollat frågan mellan varandra. Ingen har velat ta ansvar. 

Vissa myndighetspersoner jag talat med har slagit ifrån sig. Skönhetsingrepp är ju inte ”riktig” hälso- och sjukvård. Attityden har varit att den som är fåfäng får skylla sig själv. Trots att det är ingrepp med medicinska metoder som har betydande hälsorisker. 

Seriösa aktörer har efterfrågat en reglering av skönhetsbranschen i många år. Nu kommer regeringen äntligen med lagförslag för att stärka skyddet för de som genomgår estetiska ingrepp. Att det tagit så väldigt lång tid kanske kan bero på att det, hittills, mest är kvinnor som genomgår skönhetsingrepp. Även om antalet män ökat dramatiskt senaste åren. 

Enligt nya lagförslagen ska bara legitimerade läkare med adekvat specialistutbildning få utföra estetisk kirurgi. Och bara legitimerade läkare, tandläkare eller sjuksköterskor ska få ge estetiska injektioner. Det ställs också krav på att utförarna ska ha en försäkring. De måste också informera patienten, exempelvis om kostnad, förväntat resultat och risker. 

Det ska inte längre vara tillåtet att utsätta barn för skönhetsingrepp, åldersgränsen ska vara 18 år. Det föreslås också en betänketid på minst sju dagar för skönhetskirurgi och två dagar för skönhetssprutor. 

Det var verkligen på tiden. Lagarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2021. Fram tills dess bör alla skönhetskonsumenter se till att vara oerhört försiktiga, misstänksamma, frågvisa och mycket väl pålästa.

LÄS MER: Vidya, 33, fick farliga bröstimplantat inopererade  

LÄS MER: Christina hjärnskadades för livet vid bröstoperation 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här