Foto: / Thomas Johansson

Äntligen en manlig yrkesgrupp som vill sätta stopp för sexism och övergrepp

Nu vill 1564 manliga läkare sätta stopp för sexuella trakasserier på jobbet. De lovar att sluta med felaktiga beteenden och säga ifrån när andra män går över gränsen.

Äntligen! Heder åt de manliga läkarna. Det är den första yrkesgruppen där männen backar kvinnorna i ett eget upprop.

Många fler män borde följa efter. Sexuella trakasserier är en fråga för både män och kvinnor.       

Läkarkåren är den yrkesgrupp som hittills starkast slutit upp mot sexuella trakasserier och övergrepp. Rekordmånga kvinnliga läkare, över 10 400, skrev under uppropet #utantystnadsplikt. En enkät gjord av "Framtidens karriär – läkare" visar att 40 procent av kvinnorna utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp på jobbet, både av manliga läkare och patienter.  

Vittnesmålen i de kvinnliga läkarnas upprop visar att förövarna ofta är manliga läkare i överordnad ställning. Här är ett par exempel: 

 

”Det finns en ökänd manlig överläkare på kliniken som tidigare blivit anmäld av studenter för trakasserier. Han frågade en manlig kollega under en operation om de skulle slänga ut de kvinnliga studenterna från operationssalen eller om de skulle våldta dem först.”

"Jag stod vid ett handfat och tvättade mina händer när överläkaren kom och tryckte sin erigerade penis mot min rygg och tag i mina bröst. Som en reflex stampade jag honom hårt på ena foten och körde båda armbågarna i hans mage. Behöver jag säga att han bara skrattade och inte bad om ursäkt?”

 

Nu har de manliga läkarna startat ett eget upprop mot sexism och trakasserier. De som skrivit under lovar att säga ifrån och sätta stopp för trakasserier, ändra sina egna felaktiga beteenden och arbeta för att alla ska känna sig trygga på jobbet. 

Till sist kom det ett stödupprop från män! Jag är väldigt glad över det. Nu måste männen steppa upp, ta ansvar och arbeta aktivt mot sexuella övergrepp och kränkningar.

Vittnesmålen från de kvinnliga läkarna handlar påfallande ofta om manliga kirurger. 

 

LÄS MER: Över 10 000 läkare i upprop mot trakasserier 

 

Styrelsen för svensk kirurgisk förening skriver nu i ett yttrande att detta är "en skam för hela yrkeskåren och kan aldrig accepteras eller ursäktas". Den markeringen är väldigt bra.

Att just manliga kirurger är en särskild riskgrupp förvånar mig inte det minsta. Kirurgi anses macho. 

 

När jag själv jobbade på ortopedoperation var en vanlig attityd att en ortoped måste vara fysiskt stark – och därmed man – för att klara av sitt jobb. Fortfarande är de kvinnliga ortopederna i minoritet. Med sådana mossiga attityder är det helt begripligt.  

Jag har själv mött sexism från högt uppsatta läkare i mitt jobb som medicinreporter. Som professorn som överlägset kallade mig för "lilla journalistissan". Eller den erkända manliga professorn jag mötte på en officiell tillställning som sa att han tyckte att jag "såg kåt ut". Vid båda tillfällena var det jag som kände mig obekväm till mods. När det borde vara tvärtom! 

 

LÄS MER: 1564 manliga läkare går samman i metoo-stöd 

 

Mäns reaktioner på metoo-rörelsen har varit intressanta att följa. Dels den naturliga, vettiga, att det är förfärligt hur kvinnor utsätts och att det måste få ett slut. Tack och lov är den här reaktionen vanligast bland de män jag känner. 

Sen har vi alla patetiska typer som gnäller, "men vi män då?". Män som vill förflytta debatten om hur kvinnor drabbas till hur synd det är om dem själva på olika vis. För gud förbjude att kvinnors verklighet skulle få vara högst på agendan ens en liten stund! De här männen klagar över att de inte "vågar" flörta längre, påpekar att kvinnor också kan tafsa på män (så självklart!) och säger att de själva gärna skulle utsättas för lite sextrakasserier (!). Flera gånger har jag sett och hört sådana uttalanden från män som jag vet själva trakasserat kvinnor. För att jag själv var den kvinna som drabbades eller för att jag var på plats och såg det. De här männen gör mig förbannad, nedstämd och svartsynt. 

Men de manliga läkarnas upprop ger mig hopp om framtiden, och om männen. För det är en sund och positiv manlighet att sätta stopp för sexism, trakasserier och all slags förtryck. Att visa mod och civilkurage är en uppgift både för starka män och starka kvinnor!