ANNA BÄSÉN: Traumatiskt när läkare försöker rädda foster som ska aborteras

Vårdetiken i livets gränsland måste diskuteras, skriven Anna Bäsén.

Foto: SHUTTERSTOCK

Vårdetiken i livets gränsland måste diskuteras, skriven Anna Bäsén.

Läkaren Katarina Strand Brodd har försökt rädda foster som aborterats sent. 

Jag hjälper sjuka barn, säger hon. Brott mot abortlagen, säger Socialstyrelsen.

Oavsett är fallen tragiska misslyckanden för sjukvården. Vårdetiken i livets gränsland måste diskuteras. 

Andra har också läst

Katarina Strand Brodd, överläkare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, berättar för SVT Nyheter att hon vid flera tillfällen försökt rädda livet på foster som aborterats sent. ”Träffar jag ett akut sjukt barn vill jag hjälpa det.” säger överläkaren till SVT. Men hon har aldrig hittills lyckats rädda något av dem. 

I Sverige får man göra abort fram till utgången av vecka 21. Har det gått mer än 18 veckor måste det finnas särskilda skäl, psykisk eller fysisk sjukdom. Socialstyrelsens rättsliga råd tar beslutet om särskilda skäl finns. 

En sen abort innebär större risker för kvinnan, både fysiskt och psykiskt. Tack och lov är de ovanliga. År 2015 gjordes 142 aborter i vecka 21, den sista tillåtna graviditetsveckan. Det går att få tillstånd även efter den veckan, men då måste graviditeten vara farlig för kvinnan. 

Vården har blivit bättre och mer avancerad

Den stora frågan är förstås när ett foster blir ett barn. Sjukvården har blivit mer avancerad och skickligare på att rädda för tidigt födda barn. Tidsgränsen har pressats. Barn som föds i vecka 22 har i dag ungefär 40 procents chans att överleva om de får rätt vård. En stor andel av dem får dock funktionsnedsättningar, som nedsatt syn och problem i skolan. 

Abortgränsen är ett extremt känsligt ämne. Kvinnorörelsen värnar rätten till abort medan antiabortlobbyn gärna vill pressa den eller ta bort den helt. 

I de aktuella fallen har aborterna av någon anledning dragit ut på tiden, och graviditeten gått in i 22:a veckan. Vid sena aborter måste kvinnan föda fram fostret. Katarina Strand Brodd berättar för SVT hur foster rört sig, pipit och viftat med armar och ben. Överläkaren arbetar med för tidigt födda barn. Det är lätt att förstå hennes vilja att rädda liv. Det är ju ändå läkarens uppgift. 

Å andra sidan så kör läkaren över kvinnans rätt, och det beslut som tagits. Det var bestämt att det inte skulle bli något barn. Vem skulle ha ansvar för att ta hand om barnet om det överlevt? Det skulle varit oönskat, kanske även svårt skadat. Att utsättas för en misslyckad abort är en risk för fostret. 

Ett enormt svek från sjukvårdens sida

Att låta en oönskad graviditet gå ända till vecka 22 är ett enormt svek från sjukvårdens sida. Att göra abort kan vara nog svårt under normala omständigheter. Nu blir det ett trauma både för kvinnan och vårdpersonalen. Socialstyrelsens rättsliga råd anser att det strider mot abortlagen att låta komma fostret komma ut levande i vecka 22. Istället skulle läkarna ha avlivat det genom att spruta in kalium i fostrets hjärta, genom kvinnans mage. Det låter fruktansvärt grymt.

Frågan är oerhört svår, en juridisk och moralisk gråzon. Fostrets, eller barnets rättigheter, strider emot kvinnans. Läkarkåren är heller inte enig. Kjell Asplund på SMER, statens medicin-etiska råd, berättar för Expressen att de ska ta upp fallet. Det är bra. När avancerad sjukvård kan rädda allt fler måste vi diskutera konsekvenserna, och det noggrant. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här