Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Krönikörer>Anna Bäsén

Publicerad 1 sep 2014 01:22

ANNA BÄSÉN: Svenskar behöver inte vara oroliga

Anna Bäsén är Expressens medicinreporter.

Anna Bäsén är Expressens medicinreporter.

Foto: Ylwa Yngvesson

Ebolasmittan är en katastrof för de drabbade afrikanska länderna.

Men svenskar behöver inte vara oroliga.

Att Sverige skulle få ett liknande ebolautbrott är osannolikt, enligt experterna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ebola är en smitta som sprider skräck. Och det med rätta.

Det är en av världens farligaste sjukdomar. Dödligheten är mycket hög och sjukdomsförloppet brutalt och otäckt. Ebola orsakar feber, kräkningar, diarréer och inre och yttre blödningar. De inre organen orkar inte till slut. Grovt kan man säga att den sjuke blöder ihjäl.

I dag finns heller inget godkänt vaccin eller läkemedel mot den dödliga smittan.

Men det har gjorts hoppfulla försök att behandla smittade hjälparbetare med den nya medicinen ZMapp, som innehåller antikroppar mot viruset. Men behandlingen är dyr, och ännu bara på experimentstadiet.

Att få fram ett vaccin mot smittan tar tid. Minst ett år, enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

Så än är utbrottet långt ifrån över. Smittan kan komma att kräva många fler liv. Över 20 000 människor befaras insjukna i ebola innan utbrottet är över, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Men det finns ingen anledning för svenskar att vara oroliga för ebolasmitta, enligt svenska smittskyddsläkare och experter.

Att Sverige skulle drabbas av ett ebolautbrott som det i Västafrika, anses som osannolikt.

Västländer med mycket resurser, sjukvård av hög standard och god logistik, kan effektivt isolera och vårda smittade.

Ebola smittar inte heller särskilt lätt. Smittan är inte luftburen, utan överförs via kroppsvätskor som blod och kräkningar. Det är bara personer som har smittan och som utvecklat symtom som kan smitta andra.

Ofta smittar ebola vid nära fysisk kontakt, som när man vårdar den som är sjuk eller vid traditionella begravningar där man har fysisk kontakt med den döde.

Vi kan däremot komma att få enstaka importfall i väst. Inte minst eftersom hjälparbetare i de drabbade länderna, som läkare och sjuksköterskor, har risk att själva insjukna och kan behöva skickas hem för vård.

Sannolikheten är hög att det svenska misstänkta ebolafallet kommer att visa sig vara ett falsklarm.

Nyligen kom ett liknande ebolalarm från Tyskland. En kvinna från Västafrika, som besökt sitt hemland och träffat smittade, blev själv sjuk. Hon svimmade vid ett besök på ett arbetsförmedlingskontor i Berlin. Hela kontoret stängdes ner, isolerades och kvinnan fördes till sjukhus. Hon visade sig dock inte ha ebola, utan förmodligen bara magsjuka.

Att svensk sjukvård har hög vaksamhet och reagerar snabbt och effektivt vid misstänkta fall är bra. Just så ska det vara.

Men det finns ingen anledning för svenskar att få smittpanik nu. Däremot så behöver de drabbade länderna mer resurser, för att kunna isolera och vårda de sjuka, informera och förhindra smittspridning. Det behövs också mer pengar till forskning om läkemedel mot smittan. Och där kan de rika västländerna göra mer.