Bild från en tidigare intervju.
1 av 2: Bild från en tidigare intervju. Foto: SVEN LINDWALL
På åklagarnas presskonferens i dag meddelades att samtliga förundersökningar om brott läggs ned.
2 av 2: På åklagarnas presskonferens i dag meddelades att samtliga förundersökningar om brott läggs ned. Foto: SVEN LINDWALL

Anna Bäsén: Stötande att skandalkirurgen får gå fri

Alla tre patienterna som fick luftstrupar i Sverige har dött. Men det går inte att bevisa brott, anser åklagare. Allt läggs ner. 

Kirurgen Paolo Macchiarini är glad och nöjd. Men det talas redan om en rättsskandal.

På åklagarnas presskonferens i dag meddelades att samtliga förundersökningar läggs ned. Trots att tre patienter dött går det inte att bevisa brott, vare sig när det gäller grovt vållande till annans död eller grovt vållande till kroppsskada. 

Enligt åklagare Jennie Nordin är det inte säkert att andra ingrepp skulle ha varit bättre för patienterna och kunnat förlänga eller rädda deras liv. Inte heller i det fjärde fallet, som gäller en annan typ av operation, går det att bevisa brott. 

 

LÄS ÄVEN: Nya turer kring skandalkirurgen 

 

Däremot anser åklagarna att Paolo Macchiarini varit "oaktsam" i handläggningen av de tre fall där patienter avlidit. 

Enligt åklagaren är möjligheterna att ställa Macchiarini till svars nu straffrättsligt uttömda. Anhöriga till de avlidna patienterna skulle kunna överklaga beslutet. Men att det därmed skulle göra en annan bedömning är inte så troligt. 

Anmälningarna mot Macchiarini gällande brott mot forskningsetiken och läkemedelslagstiftningen är preskriberade. Åklagaren sade under presskonferensen att hon skulle vilja ha längre preskriptionstid för sådana brott.   

 

LÄS ÄVEN: Dödsoffrets systers ilska mot beskedet 

 

Därmed står det klart att skandalkirurgen slipper rättsliga påföljder. Han klarar sig undan från ett fängelsestraff som kunnat bli upp till sex månader långt.  

Åklagarnas beslut kommer garanterat att få kritik. Redan på presskonferensen började det talas det om en skandal. Åklagarna sade sig vara medvetna om att de kommer att få kritik, men att de var trygga med sina beslut.   

Jag är förvånad över beslutet, men ändå inte. Svenskt rättsväsende är inte direkt känt för att ha hög kompetens när det gäller att utreda medicinska frågor. Jag tror att mycket av kritiken kommer att inrikta sig på just det - att åklagarna inte anlitat rätt medicinsk kompetens och inte tagit in tillräckligt med information. För den ena patienten finns exempelvis ingen dödsorsak då anhöriga inte ville att han skulle obduceras. Åklagarna har eller inte hört alla de inblandade som finns utanför Sveriges gränser, exempelvis gällande de ryska patienterna. 

 

LÄS ÄVEN: Mer om Paolo Macchiarini-skandalen 

 

Många har farit illa i spåren av skandalkirurgen. Åklagarnas beslut innebär en besvikelse för flera av offrens anhöriga. Tidigare har jag pratat med den turkiska flickan Yesims pappa. Jag vet att han hoppades på den svenska rättvisan, att Paolo Macchiarini skulle fällas och hans dotter får en slags upprättelse.  

Jag träffade Paolo Macchiarinis exflickvän Benita Alexander på presskonferensen i dag. Enligt ex-flickvännen lurade Macchiarini i henne att påven skulle viga dem och toppkändisar som Obama skulle vara med på bröllopet. I själva verket var skandalkirurgen redan gift. Benita Alexander hade med sig en egen kameraman och såg allvarlig ut. Men hon ville inte låta sig intervjuas. ”Jag har inga kommentarer i dag” sade hon.

Jag är övertygad om att åklagarnas beslut kommer att få mycket kritik. Tre patienter har dött av en ny oprövad metod men ingen straffas. Det strider mot det allmänna rättsmedvetandet. Det är helt enkelt stötande. Men berättelsen om Paolo Macchiarini är inte slut på länge än. Exempelvis kan fallet göra att vi får en ny myndighet som utreder forskningsfusk. 

 

LÄS ÄVEN: Visselblåsaren: Det är en rättsskandal"