Annons
X
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Krönikörer>Anna Bäsén

Publicerad 22 aug 2009 13:36

Anna Bäsén: Nu ska vi köra som kärringar

Magnus Öhrström, 46, har tänkt om. Nu kör han mer som en tjej. "Min fru klagar aldrig på att jag kör för fort längre", säger Magnus, som själv har gått både racerskola och safety driving-kurser genom jobbet som event- och marknadsansvarig på racerbanan Ring Knutstorp.

Magnus Öhrström, 46, har tänkt om. Nu kör han mer som en tjej. "Min fru klagar aldrig på att jag kör för fort längre", säger Magnus, som själv har gått både racerskola och safety driving-kurser genom jobbet som event- och marknadsansvarig på racerbanan Ring Knutstorp.

Foto: Christer Järeslätt

Tre av fyra män tycker att de är duktiga bakom ratten - samtidigt som männen ligger bakom fyra av fem olyckor, enligt Motormännen. Anna Bäsén kör lugnt - och slår ett slag för den kvinnliga körstilen.
Vad vill du att vi ska skriva om? Mejla personligt@ expressen.se

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bilar som kör in i andra bilar, skyltfönster, vägbommar, grindar och ner i dammar. Jag fick filmsnutten i ett kedjemejl häromdagen. "Female driver compilation" hette filen.
Det påstås att kvinnor kör illa. Det heter ju "att köra som en kärring".
Jag är själv ganska dålig på att köra bil.
Jag blir stressad av Stockholms rusningstrafik och nervös när jag ska köra en helt ny väg. Eftersom jag är så osäker kör jag sällan för fort utan tuffar fram i högerfilen. Om det hällregnar eller snöar saktar jag ned. Fickparkera vägrar jag.

När jag flyttade ut i förorten och började ta bilen till jobbet, vilket innebar körning i den hetsiga innerstadstrafiken, tog jag först körlektioner med trygga Siv på trafikskolan i Brandbergen. Detta trots att jag haft körkort i många år. Det var värt pengarna, för nu är jag inte rädd för att köra till jobbet.
Min osäkerhet bakom ratten är inte unik. Det ovanliga är kanske att jag erkänner den.
De allra flesta svenskar påstår att de kör som gudar. Det visar en undersökning försäkringsbolaget If gjort. Allra bäst är männen. 72 procent av de manliga bilförarna tycker att deras bilkörning är "mycket bra" eller "över medel". De flesta kvinnor, 46 procent, tycker att de är medelmåttiga, och bara 11 procent rankar sig själva som "mycket bra" bilförare.

Caroline Uliana på
If poängterar att män har bättre självförtroende än kvinnor - inom bilkörning såväl som inom många andra områden. Män överskattar sin körförmåga, medan kvinnor underskattar sin.
Trots mäns höga uppfattning om sin egen bilkörning orsakar de flest olyckor. Mer än tre gånger så många män som kvinnor har dött i trafiken i år, enligt Vägverkets senaste statistik.
Vän av ordning invänder säkert att män oftare kör bil (sant, dubbelt så många män som kvinnor äger en bil enligt SCB:s siffror) och att män reser längre sträckor än kvinnor (också sant, män reser mer i jobbet, kvinnor för service och inköp). Att män kör mer bil skulle alltså kunna förklara att de är mer olycksdrabbade.
Men det gör det inte. Även om man tar hänsyn till faktorer som körsträcka, bilmodell och region finns det en klar skillnad mellan könen. Det visar en studie försäkringstekniska forskningsnämnden gjort.

Förklaringen är snarare
män och kvinnors olika körstilar. Kvinnor är lite mer försiktiga och återhållsamma. Män tar större risker i trafiken, enligt Berit Johansson, ordförande Sveriges trafikskolors riksförbund.
Män kör också oftare för fort. 16 procent av männen, dubbelt så många som kvinnorna, uppger att de kör för fort varje gång de sitter bakom ratten. De flesta rattfyllerister är också män.
Varför är det så? Uppfostran och manlig machokultur är väl inga orimliga gissningar. Att snabba bilar och aggressiv körning är manligt och tufft har Hollywood hamrat in länge. Exklusiva sportbilar kallas som bekant ibland penisförlängare och inte bröstförstorare.
Och grabbar tror att tjejer imponeras av aggressiv och hård bilkörning, det visar diskussioner med körskoleelever, berättar Berit Johansson.
Män och killar kör som idioter för att de tror att de ska få ligga. Häpnadsväckande men sant.

Men få kvinnor blir
heta på gröten av manliga fartdårar. Om män körde som kvinnor skulle 180 liv sparas varje år, enligt siffror från Statens institut för kommunikationsanalys.
Trafikskolorna uppmanar nu eleverna att "köra som en kärring" - i betydelsen av att köra säkert som en kvinna.
Själv tänker jag fortsätta puttra fram och inte ta några onödiga risker. Om det stör dig är det värst för dig själv.
Jag kör som en kärring och är stolt över det.