Anna Bäsén: Läkarna behöver nya riktlinjer

BILD SAKNAS

Alla barn har rätt att känna sig trygga.

Sverige är ett föregångsland när det gäller att skydda barn från vuxnas våld.

Vi var ett av de första länderna i världen som förbjöd barnaga i hemmet 1979. Det är något vi ska vara mycket stolta över.

Andra har också läst

Att slå ett barn är ett av de grövsta och mest avskyvärda brott som finns. Misstankar om att barn misshandlas ska självklart anmälas och utredas mycket noggrant.

Men det måste vara en rättssäker process. Både för föräldrarnas, barnens och deras syskons skull.

Expressens kartläggning visar på en rättsskandal som har mycket större omfattning än vad vi tidigare vetat. Det är plågsamt bara att försöka föreställa sig den Kafkaliknande upplevelse det måste vara att som förälder bli oskyldigt anklagad och dömd för barnmisshandel.

Att alternativa förklaringar, som försvagat skelett eller att barnet råkat knuffats av ett syskon, ibland inte ens utretts. Domstolarna har litat på tvärsäkra uttalanden från en liten men sammansvetsad grupp experter som marknadsfört diagnosen shaken baby syndrome i Sverige.

Det är inte okomplicerat att utreda om skador hos små barn beror på misshandel eller inte. Tvärtom är det oerhört komplicerat. Till och med experten i Mio-gruppen, Gabriel Otterman, skriver i en guide i Läkartidningen att "identifiera misshandel av små barn är bland det svåraste vårdpersonal har att göra".

Diagnosen är i dag starkt ifrågasatt och experterna splittrade i frågan. De skador som sagts vara typiska kan ha helt andra orsaker än att barnet utsatts för skakvåld eller annat övergrepp.

Här är några av de invändningar som framförts: Blödningar i ögonen hos barnet kan bero på det tryck som uppkommer under förlossningen.

Näthinneblödningar har hittats hos upp till 30 procent av barnen efter en okomplicerad förlossning.

Har barnet förlösts med sugklocka kan mer än tre av fyra ha sådana blödningar. Samma sak med blödningar i hjärnan efter förlossning, som mellan 6 och 36 procent av barnen har, även vid okomplicerade vanliga förlossningar. Även frakturer kan ha andra orsaker än slag från föräldrarna, som minskad bentäthet eller D-vitaminbrist.

Forskning - och kunskap - är i ständig rörelse. Det som är allmänt accepterat som sant i stora delar av läkarkåren under en tid kan av modernare forskning avvisas som totalt felaktigt. Och en viss tvekan tycks också ha uppstått hos vissa, som specialistsjuksköterskan Björn Tingberg, tidigare Mio-gruppens ende anställde, som säger till Expressen. "Det vi har alltså på nåt sätt vetat kan vi inte veta med lika stor 100 procentig sanningshalt. Tror vi."

En hederlig vetenskapare ska ändra ståndpunkt när forskningsläget förändras. Det är oerhört viktigt att forskningsläget granskas och klarläggs.

Läkarna behöver nya, uppdaterade och gedigna riktlinjer.

För familjernas, barnens och för rättssäkerhetens skull.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här