Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Olle Sporrong

Anna Bäsén: Jag fortsätter att dricka kaffe med mjölk tills riskerna är bevisade

Kanske är det inte hälsosamt för vuxna svenskar - i synnerhet inte kvinnor - att dricka stora mängder mjölk.

Resultaten från den nya svenska studien är oroande. Enligt den är riskerna med flitigt mjölkdrickande relativt stora. En kvinna som dricker tre glas mjölk eller mer per dag löper dubbelt så hög risk att dö i förtid av sjukdomar som hjärtkärlsjukdomar och cancer. För männen var motsvarande riskökning tio procent.

Mjölk tycks heller inte, som vi tidigare trott, minska risken för benbrott. Snarare tycks den öka frakturerna, i synnerhet hos kvinnor.

Sockret i mjölk, laktos och galaktos, utpekas som boven av de svenska forskarna. Tidigare studier på djur visar att sockret i mjölk gör att kroppen åldras i förtid, ökar inflammation och oxidativ stress. Det skulle alltså kunna förklara den ökade dödligheten och frakturerna.

Intressant nog tycks yoghurt, fil och ost, som innehåller väldigt lite mjölksocker eller inget alls, ha motsatt effekt. Kvinnor som åt mycket av dessa mjölkprodukter hade lägre risk för död och benbrott.

Studien är intressant, stor och välgjord. Men det kan finnas felkällor. Inte minst för att många faktiskt ljuger, medvetet eller omedvetet, när de får frågor om vad de äter. Oftast underskattar man intaget av ohälsosam mat och alkohol och överskattar den hälsosamma maten, som frukt och grönsaker.

De svenska forskarna är mycket noga med att understryka att det ännu inte är helt bevisat att flitigt mjölkdrickande ökar risken för frakturer och död. De har bara visat på ett samband. Men det behövs fler studier för att kartlägga eventuella riskerna med att dricka mjölk.

Jag lovar att det kommer att bli ett himla liv om resultaten. Mat är big business och stora pengar står på spel. Räkna med stenhård kritik från mjölkindustrin och hurrarop från veganlobbyn.

Men kom också ihåg att studien inte ger tillräckligt underlag för att ändra rekommendationerna om mjölkdrickande.

Själv hör jag till den ganska stora grupp vuxna svenskar som aldrig dricker mjölk som måltidsdryck. Men jag gillar att ha en skvätt i mitt kaffe. Och det tänker jag fortsätta med - tills riskerna är bevisade.