Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Anna Bäsén: Fettdoktorn har spårat ur totalt

Fettdoktorn Annika Dahlqvist har spårat ur totalt.  
Det räckte inte med det  ovetenskapliga påståendet att fettkost skyddar mot svininfluensa. Nu hävdar doktorn på debattsajten Newsmill att vaccinet innehåller farliga mängder kvicksilver. Doktorn Dahlqvist har också fått för sig att svininfluensan är påhittat av ett korrumperat WHO samt att svenskarna ska tvångsvaccineras.

Detta får mig att undra om doktorn är vid sunda vätskor. Det är beklämmande och förvånande att en svensk legitimerad läkare, som i sin yrkesgärning ska hjälpa sjuka, är så paranoid och okunnig.
Men en sak i taget. Först  -  kvicksilvret. Ja, vaccinet innehåller kvicksilverföreningen tiomersal som konserveringsmedel. Mängden kvicksilver i vaccinet är mycket liten. En dos vaccin ger 2,5 mikrogram, vilket motsvarar ungefär 100 gram norsk fjordlax. En burk barnmat får innehålla fyra gånger så mycket kvicksilver.

Kvicksilver är ett grundämne och vi får i oss det från vatten, luft och mat (men mest genom amalgamfyllningar.) En person som väger 60 kilo får i sig  mellan 6 och 12 mikrogram genom maten varje vecka. Alltså, en vaccindos ger lika mycket kvicksilver som en normal svensk får i sig genom maten  under ett par-tre dagar. En säker nivå, med bred marginal.
Doktorns konspirationsteorier är helt enkelt tossiga. De är helt  i linje med kedjemejl som exempelvis påstår att vaccinet innehåller ett chip som ger myndigheterna hjärnkontroll över världens befolkning eller att viruset konstruerats av onda judar och/eller lömska araber.
Svininfluensan är, tyvärr, högst verklig. Vaccinet kan rädda liv. Men det är helt  frivilligt att ta vaccinet. Var och en får bestämma själv om han eller hon vill skydda sig själv och sin omgivning.

Och ja, vaccinet har biverkningar. Alla läkemedel kan ha oönskade effekter -  också  vacciner. Vetenskapliga studier av vaccinet och biverkningsrapporterna hittills visar att  biverkningarna är lindriga och förväntade. De flesta får lite ont på stickstället. Mer än var tionde får övergående frossa och feber. Det är förstås trist, men inget man dör av. Det kan man däremot göra av svininfluensa. Att säga att vaccinet är giftigt farligt är helt enkelt inte sant.
Jag är faktiskt bekymrad över fettdoktorns patienter. Om det är så att Annika Dahlqvist ger sina patienter ovetenskapliga råd bör hon bli fråntagen läkarlegitimationen. Omgående.