Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Anna Bäsén: Ett helvete av värk

Ett rödglödgat helvete av värk. Smärtor, oförstående läkare och ibland helt onödiga operationer. Tunga beroendeframkallande värkmediciner, ofrivillig barnlöshet och nedstämdhet.

En ständig kamp och sorg över livet som aldrig blev.

Therese, Camilla, Malin, Anna och alla de andra endometriosdrabbade kvinnornas berättelser utgör ett brutalt och skakande avslöjande av sjukvårdens totala misslyckande.

Kvinnors smärta ses som gnäll och pjåsk. "Lite mensvärk" ska en stå ut med. Många av de drabbade har i åratal tvingats slåss för att få ens en grundläggande medicinsk utredning. De blir hemskickade med en klapp på huvudet och rådet att ta Alvedon.

Kunskapen om den oerhört vanliga sjukdomen endometrios är genomusel. Det är visserligen en liten förbättring på gång, sjukdomen börjar bli mer känd. Men många liv har förstörts på vägen. Och många liv kommer att förstöras än. För att vända en vårdkoloss går inte snabbt.

I grunden är det en fråga om makt och maktlöshet. Med rötterna i hierarkier i samhället och i vårdapparaten.

Svenska makthavare slår sig ofta för bröstet och skryter om vårt jämlika land. Men den jämställda vården är en myt.

Flera studier har visat att svenska kvinnor får sämre vård än män. Kvinnor får vänta längre i vårdkön och på ambulansen, kvinnor får billigare och sämre vård, kvinnor får äldre och billigare mediciner.

Detta gäller även vid sjukdomar som inte är specifika för kvinnligt kön, som hjärtinfarkt. Vården av en ung hjärtsjuk kvinna kostar bara hälften av vården för en ung hjärtsjuk man. Trots att unga kvinnor faktiskt har högre risk att dö av en akut hjärtinfarkt.

När det gäller endometrios blir det plågsamt tydligt att kvinnors sjukdomar har låg status.

I ett så påstått jämlikt och frimodigt land som Sverige är rädslan för och okunskapen om sjukdomar nedanför naveln högst besynnerlig.

Det tar i genomsnitt åtta år att ens få en diagnos. Att ha blivit misstrodd och nonchalerad på vägen verkar mer vara regel än undantag.

Och trots att så många som var tionde kvinna i fertil ålder är drabbade finns det bara två centra med specialistkompetens om endometrios i hela landet, i Stockholm och Uppsala.

Patientorganisationer och läkare vittnar om att det är svårt att få loss pengar, både till vård och till forskning. Läkemedel tas fram enbart baserat på studier av män eftersom kvinnor, som har mens, är så "krångliga" att forska på.

Endometrios är en allvarlig kronisk sjukdom, som till och med kan vara dödligt farlig. 2011 konstaterades det första dödsfallet till följd av endometrios. En 27-årig kvinna sökte förgäves hjälp under nio månader. Hon bollades runt och träffade 32 olika läkare. Ingen tog medicinskt ansvar. Till sist dog hon som en följd av ett endometriosrelaterat stopp i tarmen.

Det är ett extremt fall, men avslöjar precis hur illa det kan gå.

Endometrios orsakar oerhört lidande för de drabbade och deras anhöriga. Sjukdomen leder till många sjukskrivningar och enorma kostnader för samhället.

Endometriosdrabbade måste få bättre vård. Och det onödiga lidandet måste få ett slut!