Alla kvinnor mår inte bra av p-piller

Sänkt livskvalitet, sämre humör och mindre energi.

Alla kvinnor mår inte bra av p-piller.

Det är dags att läkare och barnmorskor slutar slentrianförskriva hormoner.

Andra har också läst

P-piller är ett fantastiskt preventivmedel. Dess vikt för jämställdheten och kvinnans sexuella frihet är stor. P-pillren gjorde att kvinnor inte behövde bli oönskat gravida och fler kvinnor kunde vidareutbilda sig och arbeta.

För de flesta fungerar p-piller bra. Men en del mår inte bra av pillren. Den nya studien visar på sänkt livskvalitet och negativ påverkan på humör och välmående, självkontroll och energinivå. Tidigare forskning har visat att p-piller kan försämra sexlusten. En välkänd och allvarlig biverkan är också en ökad risk för blodproppar.

 

För den som någon gång talat med kvinnor om preventivmedel är resultaten av den nya studien inga nyheter. En del kvinnor mår uselt av p-piller, andra tål dem jättebra. Vi är olika, helt enkelt.

Påverkan på humör eller sexlust är vanliga skäl till att kvinnor slutar med p-piller.

Däremot har det funnits en beröringsskräck bland vårdpersonal att öppet prata om effekter och eventuella biverkningar av p-piller. Rädslan för oönskade graviditeter är en orsak till läkares och barnmorskors kompakta tystnad. Samtidigt är det inte särskilt ansvarigt att slentrianförskriva hormoner till tonåringar utan att ingående diskutera både alternativ och nackdelar. Och jag vet att det sker. P-piller skrivs dessutom ut av många andra skäl, exempelvis mot huvudvärk och akne. Nyttan med pillren överväger risken i många fall. Att föda barn eller göra abort är förstås inte riskfritt. Men läkare och barnmorskor måste bli bättre på att prata om eventuella biverkningar.

 

LÄS OCKSÅ: Studie: P-piller kan sänka kvinnors livskvalitet

 

Preventivmedel är dessutom en högst ojämlik affär. Ansvaret för att förhindra en graviditet landar oftast hos kvinnan. Det är också hon som får stå ut med biverkningarna. Detta trots att det faktiskt finns ett utmärkt icke-hormonellt preventivmedel med minimalt med biverkningar - nämligen kondom.

I många år har det talats om ett p-piller för män. Men efterfrågan har varit låg, enligt läkemedelsföretagen. Exempelvis har p-piller för män stoppats på grund av att en del av männen fick depression eller humörsvängningar. Män är känsligare för biverkningar än kvinnor, tycks det. Män behandlas som sköra varelser som inte kan ta ansvar för sin fertilitet.

Det skaver.

Det är dags för läkare och barnmorskor att ta en rak och ärlig diskussion om preventivmedel.

P-piller fungerar fint för många kvinnor. Men inte för alla.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här