Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Krönikörer>Anna Bäsén

Publicerad 24 jul 2019 19:02

Det är vansinne – och äldre dör i extremhettan

För utsatta grupper kan hettan vara direkt livsfarlig.

För utsatta grupper kan hettan vara direkt livsfarlig.

1/2

Foto: TT

Yngve Gustafson är professor i geriatrik vid Umeå universitet och tycker att svensk äldreomsorg är dåligt förberedd för värmeböljor.

Yngve Gustafson är professor i geriatrik vid Umeå universitet och tycker att svensk äldreomsorg är dåligt förberedd för värmeböljor.

2/2

Foto: Umeå universitet / Umeå universitet

Härligt härligt, men farligt farligt. 

Höga temperaturer stressar kroppen. Inte minst äldre och kroniskt sjuka är utsatta.  

Förra årets värmebölja orsakade 600 extra dödsfall. 

Sverige är alltför dåligt rustat. Det är rent vansinne att äldreboenden och sjukhus saknar luftkonditionering. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Högsommarvärmen är här på allvar. Ljuvligt, tycker många. Och kroppen är fantastisk. De flesta av oss klarar värmen alldeles utmärkt. 

Men för utsatta grupper kan hettan vara direkt livsfarlig. Barn, äldre och kroniskt sjuka är sårbara.  

Förra årets värmebölja ledde till 600 extra dödsfall under sommaren, enligt en studie som publicerats i Läkartidningen. Tidigare studier av värmeböljor i Stockholm visar att personer som vårdats på sjukhus för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, lungsjukdomen KOL samt psykisk sjukdom har extra hög risk att dö i hettan. 

Klimatförändringarna gör att vi kan vänta oss ett ökat antal värmeböljor. Varningsklockorna borde ha ringt för länge sen. Trots detta är Sverige alltför dåligt rustat, både materiellt sett och kunskapsmässigt. 

Alla sjukhus borde ha luftkonditionering. Men det är ingen självklarhet. Stefan Branth, läkare och specialist i internmedicin, är mycket kritisk: 

– Jag har inte varit på ett enda svenskt sjukhus med AC. Det är ren vanvård och misskötsel. Det borde vara självklart att det finns alla rum på hela sjukhuset.

Barn och äldre har sämre förmåga att känna törst. Med ålderns försämras funktionen att reglera kroppstemperaturen genom att svettas, vilket gör att äldre lättare kan få farligt hög kroppstemperatur. Många med kroniska sjukdomar har också ökad risk att få hälsoproblem vid en värmebölja. En rad läkemedel påverkar också förmågan att känna törst, reglera kroppstemperaturen och saltbalansen. 

Det är viktigt att påminna gamla och sjuka om att dricka, och se till att de verkligen får i sig vätska. Därför borde både sjukhus och äldreboende ta in extrapersonal när det är varmt, så att personalen hinner med, tycker Stefan Branth. ”Ska det behöva dö hundratals extra i onödan, för att det inte sköts? Men vi har ingen beredskap i Sverige ännu.” 

Många med kroniska sjukdomar har ökad risk att få hälsoproblem vid en värmebölja.

Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, tycker att svensk äldreomsorg är dåligt förberedd för värmeböljor. Luftkonditionering saknas på de flesta äldreboenden. ”Man borde ha AC på äldreboenden, precis som på hotell. En del tar in fläktar, men det räcker dåligt.” 

Det behövs bättre kunskap. Både inom vården och utanför. Många känner inte ens till att de tillhör en riskgrupp. 

Har man sjuka eller äldre anhöriga kan det vara klokt att ringa och höra efter om att de dricker ordentligt och tar hand om sig i värmen. 

För värmeböljorna är här för att stanna.