1 av 3: Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
Den vanligaste orsaken bakom plötslig yrsel är godartad lägesyrsel, eller kristallsjukan.
2 av 3: Den vanligaste orsaken bakom plötslig yrsel är godartad lägesyrsel, eller kristallsjukan. Foto: Shutterstock
Symtomen kan påminna om åksjuka med illamående, kraftig yrsel, en diffus ostadighetskänsla och svårigheter att fokusera blicken.
3 av 3: Symtomen kan påminna om åksjuka med illamående, kraftig yrsel, en diffus ostadighetskänsla och svårigheter att fokusera blicken.

Kristallsjukan? Så botar du besvären

Kristallsjukan, eller godartad lägesyrsel, är en sjukdom som främst drabbar kvinnor och som brukar debutera i 40-årsåldern. Orsaken är att det bildas små kristaller i örat.

Symtom vid kristallsjuka påminner om åksjuka med illamående, karusellyrsel, en diffus ostadighetskänsla och svårigheter att fokusera blicken.

Men det går att bota med några enkla övningar.

Karusellyrsel: Vanligt symtom vid kristallsjuka

Kristallsjukan kan vara oerhört läskig med symtom som kraftig yrsel vid vissa huvudrörelser. Ofrivilliga ögonrörelser kan uppstå och du kan bli illamående.

– Vid kristallsjukan vaknar många av att hela sovrummet snurrar, blir panikslagna och försöker ta sig ur sängen för att det ska sluta. Yrseln är över på 40 sekunder, men kan återkomma så fort personen vrider på huvudet igen, har Tatjana Tomanovic, specialistläkare på hörsel- och balansrubbningar, tidigare sagt till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Möjliga orsaker till att du plötsligt känner dig yr

Vad är kristallsjukan? Och vad är orsaken?

Orsaken till sjukdomen är att små kalkstenar – kristaller – lossnat från sin ordinarie plats i balansorganet och hamnat i en av de vätskefyllda båggångarna i örat. När den drabbade ändrar position på huvudet förflyttar sig kristallerna på grund av sin tyngd till båggångarnas lägsta punkt, vilket ger en retning på sinnescellerna och orsakar yrseln.
Vanligast är att yrseln kommer när personen böjer huvudet framåt eller bakåt, eller har legat ner en längre tid.
För de drabbade kan vardagen vara rena mardrömmen. Eftersom det aldrig går att förutspå när nästa yrselattack ska komma är det inte ovanligt att drabbade med riskfyllda arbeten som takläggare eller byggnadsarbetare tvingas byta jobb.

Enligt sajten Yrsel.com förekommer kristallsjukan i många olika varianter beroende bland annat på hur många partiklar som lossnat, deras storlek och formation. Den vanligaste varianten innebär att kristaller hamnat i den bakre båggången.

Inte farlig

Många förstagångsinsjuknade blir rädda för att de drabbats av en livshotande sjukdom.
Men kristallsjukan är varken farlig eller livshotande.
– Det är en mekanisk förändring i örat och lämnar inga men på balansorganet, har Tatjana Tomanovic tidigare sagt.

Enligt Yrsel.com löser kristallerna upp sig i båggångens vätska hos 70 procent av drabbade vilket innebär att dina symtom försvinner av sig själva på några dagar.

Kristallsjukan går att bota med rätt övningar

Och det går att få hjälp. Forskning har visat att något som kallas repositionsbehandling kan bota de allra flesta. Behandlingen innebär att läkaren med några vridningar av patientens huvud flyttar kristallerna ur båggången till hinnsäcken där de senare löses upp.
Vridmanövern tar bara några minuter.
– Det är en så mirakulös behandling att 80–90 procent av fallen blir bra direkt, säger Tatjana Tomanovic.
Även utan behandling kan yrseln klinga av inom ett par dagar till veckor. Personer som upplever yrseln som obehaglig eller som gått med symptomen en längre tid bör dock uppsöka en öronläkare.

I vissa fall kan kristallerna ha kantiga ytor eller fastna i varandra vilket gör det svårare att flytta bort med repositionsmanövrar. Här kan du läsa mer om möjliga orsaker till att dina besvär består även efter utförda manövrar.

Det här kan du göra själv

Enligt Netdoktor kan man även testa följande hemmaövning i samråd med sin läkare:

1. Sitt på sängkanten och låt fötterna ha kontakt med golvet.

2. Skapar vänster sida mest problem? Vrid huvudet 45 grader åt höger. Låt huvudet stanna i den här positionen under resten av övningen.

3. Lägg dig snabbt ner på din vänstra sida. Ligg kvar även när yrseln kommer och vänta i cirka 30 sekunder till den passerat.

4. Lägg dig därefter snabbt på andra sidan. Vänta kvar till eventuell yrsel försvunnit.

5. Växla från vänster till höger sida till yrseln inte längre utlöses.

6. Upprepa övningen 1-2 gånger per dag, gärna på morgonen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!