ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Kristallsjukan - den okända folksjukdomen

Publicerad 6 feb 2008 16.34
Många förstagångsinsjuknade blir rädda för att de drabbats av en livshotande sjukdom.
Men kristallsjukan är varken farlig eller livshotande.

Många förstagångsinsjuknade blir rädda för att de drabbats av en livshotande sjukdom. Men kristallsjukan är varken farlig eller livshotande.

Foto: COLOURBOX

Kristallsjukan, eller godartad lägesyrsel, är en sjukdom som främst drabbar kvinnor och som brukar debutera i 40-årsåldern. Orsaken är att det bildas små kristaller i örat.

Symptom vid kristallsjuka påminner om åksjuka med illamående, kraftig yrsel, en diffus ostadighetskänsla och svårigheter att fokusera blicken.

– Vid kristallsjukan vaknar många av att hela sovrummet snurrar, blir panikslagna och försöker ta sig ur sängen för att det ska sluta. Yrseln är över på 40 sekunder, men kan återkomma så fort personen vrider på huvudet igen, säger Tatjana Tomanovic, specialistläkare på Yrsel- och balansmottagningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Orsaken bakom kristallsjuka - kristaller i örat

Orsaken till sjukdomen är att små kalkstenar – kristaller – lossnat från sin ordinarie plats i balansorganet och hamnat i en av de vätskefyllda båggångarna i örat. När den drabbade ändrar position på huvudet förflyttar sig kristallerna på grund av sin tyngd till båggångarnas lägsta punkt, vilket ger en retning på sinnescellerna och orsakar yrseln.
Vanligast är att yrseln kommer när personen böjer huvudet framåt eller bakåt, eller har legat ner en längre tid.
För de drabbade kan vardagen vara rena mardrömmen. Eftersom det aldrig går att förutspå när nästa yrselattack ska komma är det inte ovanligt att drabbade med riskfyllda arbeten som takläggare eller byggnadsarbetare tvingas byta jobb. 

Ingenting farligt

Många förstagångsinsjuknade blir rädda för att de drabbats av en livshotande sjukdom.
Men kristallsjukan är varken farlig eller livshotande.
– Det är en mekanisk förändring i örat och lämnar inga men på balansorganet, säger Tatjana Tomanovic. 

Kristallsjukan är lätt att bota

Och det går att få hjälp. Ny forskning har visat att något som kallas repositionsbehandling kan bota de allra flesta. Behandlingen innebär att läkaren med några vridningar av patientens huvud flyttar kristallerna ur båggången till hinnsäcken där de senare löses upp.
Vridmanövern tar bara några minuter.
– Det är en så mirakulös behandling att 80–90 procent av fallen blir bra direkt, säger Tatjana Tomanovic.
Även utan behandling kan yrseln klinga av inom ett par dagar till veckor. Personer som upplever yrseln som obehaglig eller som gått med symptomen en längre tid bör dock uppsöka en öronläkare.