Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 okt 2008 11:05

Kraniosakral terapi gav dem livslusten tillbaka

I balans. Äkta paret Mattias och Camilla Fernström blev hjälpta av kraniosakral terapi efter Mattias svåra bilolycka.

I balans. Äkta paret Mattias och Camilla Fernström blev hjälpta av kraniosakral terapi efter Mattias svåra bilolycka.

Foto: LARS ANDERSSON

Kraniosakral terapi gav både Camilla och Mattias livslusten tillbaka.
En bilolycka i oktober 1999 förändrade livet för Mattias och Camilla Fernström. Mattias blev svårt skadad och Camilla drabbades av ett långvarigt chocktillstånd.

Båda har blivit hjälpta av en ny metod, kraniosakral terapi.

Mattias, 38, skadades allvarligt i bilolyckan. Bland annat förstördes ena knäet, ryggen skadades och han fick en hjärnblödning. Han fick lära sig gå på nytt men trots många behandlingar ville inte kroppen fungera riktigt. Han hade ofta huvudvärk och dålig styrka i ena sidan av kroppen.  
När han blev tipsad om att testa kraniosakral terapi var han skeptisk, men bestämde sig ändå för att pröva.
– Först fick jag akupunktur för att kroppen skulle väckas upp efter traumat. Jag hade inte berättat så mycket om mina skador, men terapeuten Roger Gabrielsson kunde känna av skadorna efter min hjärnblödning.

Upplevde en förändring

Mattias gick på ungefär tio behandlingar och märkte snart skillnad. Den svagare kroppshalvan stärktes, kroppen blev rakare och smärtorna minskade. Tidigare kunde han inte göra något utan att ha ont, inte ens sitta i soffan eller sova ordentligt. Nu behöver han inte äta smärtstillande längre och slipper huvudvärken.
–  Jag mår mycket bättre och har fått en skönare livsgnista, jag kan busa med barnen igen, säger Mattias.
För Mattias fru Camilla, 35, försvann också lite av livsgnistan olycksdagen i oktober 1999.
– Jag stelnade i chock när de ringde från sjukhuset och sa att Mattias var skadad, säger Camilla.
Åren efter olyckan fick hon vara den starka. Men livet flöt på och paret flyttade och skaffade två barn som föddes 2001 och 2003. Camilla höll igång hela tiden, men hon hade svårt att sova, hennes kropp var hela tiden i katastrofberedskap.
När barnen blev lite större kände hon sig ständigt trött och hade många infektioner. Nu i efterhand tror hon att kroppen reagerade på de obearbetade känslorna.
– Jag hade bara hållit mig precis över ytan och kapslat in känslorna. 

Blev också sjuk

Camilla drabbades av en utmattningsdepression 2006 och blev sjukskriven. Hon hade så ont i ryggen att hon hade svårt att räta på sig helt. Eftersom Mattias blivit bättre av kraniosakral terapi testade även Camilla det.
–   Jag fattar inte hur det funkar, men det gör det. Man blir lugn och avslappnad och efteråt känner man sig trött och lite mörbultad, som att kroppen återhämtar sig.
Nu är hon så gott som smärtfri, hon har kunnat börja träna yoga och jobba halvtid, men ska snart gå upp till sjuttiofem procents tjänst.